FOTBAL – Sentință dură: Poli mai poate aduce doar cinci jucători. Lot restrâns din cauza scandalurilor de la Centrul de Copii şi Juniori

vineri, 09 iunie 2023, 01:51
3 MIN
 FOTBAL – Sentință dură: Poli mai poate aduce doar cinci jucători. Lot restrâns din cauza scandalurilor de la Centrul de Copii şi Juniori

Ziarul de Iaşi a tras repetate semnale de alarmă legate de calitatea muncii de la Centrul de Copii şi Juniori al FC Politehnica, zonă care s-a remarcat aproape numai prin scandaluri şi rezultate dezastruoase. Centrul nu numai că generează, an de an, serioase pierderi financiare, nefiind în stare să producă jucători vandabili, dar nici nu livrează produse pe care echipa de seniori să se bazeze.

 

Decontul este aspru pentru acest sezon, Politehnica pierzând dreptul de a conta pe toţi cei 25 de jucători peste 21 de ani pe care au dreptul să se bazeze echipele de primă ligă. Pierderea este consistentă chiar, Iaşi urmând a trece pe lista A doar 21-22 de fotbalişti.

Despre ce este vorba? Pe lista A, cluburile din prima divizie din România au dreptul de a nominaliza 25 de jucători. Minimum opt dintre aceştia trebuie să fie români, iar minimum patru trebuie să fie obligatoriu formaţi (adică să fi fost legitimaţi minimum trei ani în perioada 12-21 ani) la clubul care vrea să conteze pe ei în sezonul 2023-2024.

Incredibil, chiar dacă a stat şi doi ani în Liga a II-a, timp suficient pentru a promova produse din propria pepinieră, Poli nu este în stare să aibă acum decât un singur jucător care îndeplineşte ultima regulă amintită. Este vorba de Ianoş Brînză, care, însă, fie va pleca, fie va fi al treilea portar. Drept urmare, cel puţin trei poziţii de pe lista A, dacă nu patru, vor rămâne libere la Politehnica, club care nu a livrat nimic din curtea proprie pentru echipa mare.

Forţat de împrejurări, Iaşi va fi silit astfel să chibzuiască fiecare transfer, fiecare plasare a jucătorilor peste 21 de ani pe lista A, concurenţa pentru cele 21 de locuri rămase după scăderea celor patru poziţii rezervate produselor proprii fiind extrem de ridicată.

La ora actuală, dacă Tincu, Plămadă, Vaşvari vor rămâne la gruparea din Copou, sunt ocupate deja 16 poziţii pe lista amintită, pe celelalte 13 fiind Martac, Şerban, Roman, Itu, Ion, Hlistei, Celeadnic (basarabeanul, care are şi cetăţenie română, a trecut testele medicale şi va semna cu Poli când se va întoarce de la naţionala Republicii Moldova) şi străinii Jankov, Kouadio, Katanec, Marchioni, Vojtus şi Harrison.

Astfel, Politehnica nu mai poate transfera în această vară decât încă cinci jucători peste 21 de ani! Reamintim, antrenorul Leo Grozavu spusese că are nevoie de zece achiziţii, Iaşi aducându-i până acum pe Celeadnic şi Şerban.

Trebuie precizat că dintre străinii permişi a fi plasaţi pe lista A la cluburile româneşti din Liga I, maximum patru pot fi extracomunitari. Dintre aceştia, unul poate să nu îndeplinească vreun criteriu, iar ceilalţi trebuie să fi avut minimum trei selecţii la echipele lor naţionale în ultimul an sau să provină dintr-o ţară care a fost prezentă la ultimul Campionat Mondial.

La ora actuală, Poli are un singur extracomunitar în lot, englezul Shayon Harrison. De menţionat însă că pe lista extracomunitarilor figurează englezi şi jucători din alte ţări europene care nu fac parte din Uniunea Europeană, nu şi fotbalişti proveniţi din numeroase ţări de pe alte continente. Acest lucru este generat de anumite convenţii încheiate de statele respective, care pot fi africane sau americane, cu Uniunea Europeană.

Problemele uriaşe existente cu lista A la Politehnica generează şanse jucătorilor tineri de la Poli (români născuţi în 2002 sau mai mici), care vor fi trecuţi pe lista B, o listă pe care pot fi înscrişi un număr nelimitat de fotbalişti şi la care se poate apela fără probleme.

În ceea ce priveşte lotul pe care se poate baza o echipă de primă ligă la meciurile oficiale, acesta trebuie să conţină minimum şase jucători format la nivel naţional. Totodată, pe tot parcursul jocurilor oficiale pe teren va trebui să apară un fotbalist U21 eligibil pentru echipa naţională de tineret. 

Comentarii