FOTBAL – SOS Politehnica! Iaşul a ajuns pe un loc care duce în Liga a II-a. Mai începe urcuşul? Când?

miercuri, 16 august 2023, 01:50
5 MIN
 FOTBAL – SOS Politehnica! Iaşul a ajuns pe un loc care duce în Liga a II-a. Mai începe urcuşul? Când?

Cinci etape (de fapt patru şi aproape două treimi, în condiţiile în care trei meciuri din runda a V-a a fost amânate) au trecut din sezonul 2023-2024 al Ligii I de fotbal. După aproape o şesime din sezonul regulat, randamentul Politehnicii Iaşi este mult sub aşteptări. Cu doar trei puncte, Poli ocupă penultimul loc al clasamentului, care duce direct în Liga a II-a.

 

S-a ajuns aici ca urmare a unui joc lipsit de realism, care a generat risipirea multor puncte. La CFR Cluj, pe care Politehnica a prins-o total descoperită, putea fi obţinută o remiză, calculele legate de disputa din Copou cu Universitatea Craiova induceau ideea că se poate obţine măcar un punct, iar acasă cu Hermannstadt şi la Arad, cu o UTA în piuneze, majoritatea suporterilor ieşeni se gândeau la victorie. Cealaltă faţă a monedei este obţinerea a trei puncte pe terenul campioanei, Farul Constanţa, însă victoria din Dobrogea a fost obţinută în condiţii speciale, gazdele jucând cu rezervele.

 

Cea mai slabă apărare din Liga I!

 

Explicaţiile startului neaşteptat de modest vin din mai multe direcţii, pe care Ziarul de Iaşi le-a tot semnalat, principala fiind nereuşirea urcării randamentului jucătorilor cu experienţă, pe care Poli îi are din plin în lot, la nivelul Ligii I, acolo unde mulţi dintre fotbaliştii ieşeni au evoluat. Apoi, intrând mai în amănunt, putem discuta despre celelalte elemente pe care le-am subliniat: defensivă modestă – cea mai slabă din Liga I conform numărului de goluri primite -, cu multe gafe de organizare şi individuale; joc ofensiv bazat mai mult pe posesie şi nu pe ameninţarea reală a porţii adverse; lipsa de pragmatism; nervozitate excesivă, care a generat trei eliminări şi 15 cartonaşe galbene; nereceptarea mesajelor băncii tehnice în momente cruciale ale jocurilor; căderile din reprizele secunde; ruptura de galerie, generată de pierderea legăturii cu gruparea de tradiţie, înfiinţată în 1945.

 

Integrări lente ale jucătorilor transferaţi, jucătorii de bază din anul trecut sunt în picaj

 

O altă problemă majoră, neintegrarea noilor achiziţii, este singura scuzabilă, deşi Ilie şi brazilienii Jatoba şi Luis Phelipe au prins cantonamentul de bază al verii, din Bulgaria şi deşi la alte cluburi integrările unor jucători noi au fost mult mai rapide. Chiar dacă au o experienţă uriaşă, Bordeianu, Belu-Iordache, Ciobanu, Samayoa, Lung sau Buş, care, la fel ca Ispas, au venit cu pretenţii clare de a fi titulari, mai au nevoie de ceva timp pentru a rula la o turaţie optimă în angrenajul trupei din Copou.

Amintirea celor şapte nume, alături de cele ale brazilienilor, sugerează limpede că Politehnica va arăta, în curând, cu totul altfel din punct de vedere al componenţei, în care până şi jucătorul sub vârstă, Gheorghiţă, este nou-venit. Cu zece titulari noi faţă de sezonul trecut, e limpede că antrenorul Leo Grozavu va avea un alibi perfect, lipsa de omogenitate, care va trece pe planul doi cea mai mare nerealizare din această vară a staffului tehnic: necapacitarea pieselor grele din stagiunea precedentă. Practic, niciunul dintre oamenii de bază din Liga a II-a, Jankov, Hlistei, Harrison, Roman, Marchioni, Vojtus, Martac, Itu, Ion, Tincu şi Vaşvari, nu a crescut, ba, mai mult, au căzut, deşi doar în ultimele două cazuri aşteptările erau mici. Scuza impactului cu prima ligă ţine doar până la un punct, în condiţiile în care toţi fotbaliştii amintiţi fie sunt rutinaţi, fie respiraseră în trecut aerul elitei.

 

Cu multe probleme, financiare şi de lot, Oţelul şi Dinamo ne-au depăşit!

 

Lucrurile sunt cu atât mai dureroase cu cât Dorinel Munteanu reuşeşte la Oţelul Galaţi să obţină rezultate meritorii (fără ghinioane, gălăţenii puteau bate la Sepsi şi pe U Cluj) cu fotbalişti care acum doi ani evoluau în Liga a III-a, expiraţi sau aduşi de pe la Dej ori Buzău, o situaţie asemănătoare fiind şi în cazul lui Ovidiu Burcă la Dinamo. Astfel, gălăţenii şi dinamoviştii, pe care ieşenii i-au depăşit net în sezonul trecut, se situează acum în faţa Politehnicii, deşi problemele de lot şi financiare ale grupărilor cu care trupa lui Grozavu a promovat la braţ sunt uriaşe.

În ceea ce o proveşte pe Poli, ţinând cont şi de alte elemente, între care şi condiţiile financiare fără precedent în istoria clubului, e limpede că aşteptările sunt mari, nu puţine voci afirmând că Iaşul, la ce lot şi ce salarii plăteşte, ar trebui să se claseze pe la mijlocul clasamentului.

 

Pârtie bunişoară după meciul cu FCSB

 

În contextul startului ratat, Grozavu are şansa faptului că în fruntea clubului este Cornel Şfaiţer, un om care nu e aprig la mânie, capabil de a înţelege realităţile existente, omul de afaceri din Botoşani acordându-i, firesc, timp antrenorului pentru a integra ultimele achiziţii. Tocmai de accea, chiar dacă la alte echipe au fost deja schimbări de antrenori, Grozavu nu are emoţii legate de pierderea postului. Şi cum duminică urmează un nou meci dificil, pe terenul lui FCSB, este limpede că presiune nu va exista nici săptămâna aceasta în vestiarul din Copou.

Apoi, însă, ar trebui să apară urcuşul. Politehnica poate să nu piardă cu Sepsi (care a arătat destule hibe cu Oţelul) într-o dispută care anunţă alte dueluri din care Iaşi poate, ba chiar e obligat să strângă puncte: la Cluj, cu o Universitatea care nu joacă mai nimic, în Copou, cu „lanterna” Botoşani, la Voluntari, ori acasă, cu Petrolul Ploieşti, ultimele două trupe cocoţându-se pe poziţii de play-off mai mult datorită conjuncturii decât ca urmare a unor exprimări consistente.

Şi cum şi Grozavu a anunţat că Poli va arăta altfel la începutul lunii viitoare, e firesc ca ieşenii să privească cu optimism spre viitor, în ciuda foarte palidului trecut recent.

 

CLASAMENT

 

1

FCSB

4

4

0

0

8-2 (6)

12 (6)

(+6)

2

CS Universitatea Craiova

5

3

2

0

8-2 (6)

11 (6)

(+5)

3

FC Voluntari

5

3

0

2

8-9 (-1)

9 (5)

(+3)

4

Sepsi OSK

4

2

2

0

5-1 (4)

8 (4)

(+2)

5

Petrolul Ploiesti

5

2

2

1

7-6 (1)

8 (4)

(-1)

6

CFR Cluj

4

2

1

1

6-3 (3)

7 (4)

(+1)

Playout

7

Farul Constanta

4

2

0

2

8-7 (1)

6 (3)

(0)

8

FC Hermannstadt

4

2

0

2

5-4 (1)

6 (3)

(0)

9

FC U Craiova 1948

5

2

0

3

8-9 (-1)

6 (3)

(-3)

10

Universitatea Cluj

5

1

3

1

7-9 (-2)

6 (3)

(0)

11

Rapid Bucuresti

5

1

2

2

6-6 (0)

5 (3)

(-4)

12

UTA Arad

4

1

1

2

4-6 (-2)

4 (2)

(-2)

13

Otelul Galati

5

0

4

1

3-5 (-2)

4 (2)

(-5)

14

Dinamo Bucuresti

5

1

1

3

3-8 (-5)

4 (2)

(-5)

15

CSM Politehnica Iasi

5

1

0

4

5-11 (-6)

3 (2)

(-3)

16

FC Botosani

5

0

2

3

4-7 (-3)

2 (1)

(-4)

 

 

 

Comentarii