FOTBAL – Suspans în prelungiri. Victorie meritată, cu emoţii, în faţa unui adversar modest

Politehnica Iaşi – Minaur Baia Mare 2-0 (0-0), în etapa a VIII-a a Ligii a II-a de fotbal

luni, 03 octombrie 2022, 01:50
6 MIN
 FOTBAL – Suspans în prelungiri. Victorie meritată, cu emoţii, în faţa unui adversar modest

Poli: Knoflach – Martac, Plămadă, Tincu, Ciaun (’67 Ştefanovici) – Del Priore, Marchioni – Anton (’59 Bujor), Roman (’67 Fr. Cristea), Hlistei (’46 Hunte) – Harrison (’40 Plohotniuk). Antrenor: Claudiu Niculescu.

Minaur: Băilă – Oiţă, R. Lazăr, Mondragon (’75 Cip. Stanciu), D. Simion, Al. Stoian (’75 Neacşu) – Ciocan (’57 Chinde), Gneba, Donca, Chitaş (’75 Ouato) – Pacheco. Antrenor: Ciprian Danciu.

Cartonaşe galbene: Neacşu (’81).

Arbitri: Claudiu Marcu; Mihăiţă Noroc, Alexandru Roman.

1-0, min. 70: Plămadă a reluat cu capul, de la 7 metri, după un corner de pe dreapta executat de Fr. Cristea;

2-0, min. 90^4: Del Priore a blocat mingea, a aruncat-o apoi în jumătatea adversă, unde nu era decât Băilă, Plohotniuk a sprintat, a preluat şi a înscris de la 14 metri.

Minutul 90^1 al meciului de sâmbătă dimineaţă. Stanciu ajunge în poziţie ideală de gol şi reia pe lângă poartă, cu capul, de la 7 metri, irosind o uriaşă şansă de a egala. Sângele îngheaţă în venele oficialilor Politehnicii, din tribuna oficială auzindu-se noi răcnete ale vicepreşedintelui Dan Cojocaru, care le cere jucătorilor ieşeni să tragă de timp. Într-un meci cu o echipă modestă, nou-promovată, cu obiectiv evitarea retrogradării, care nu a făcut niciun antrenament normal toată săptămâna. Şi care, având un buget mult mai mic decât al Iaşului, a mers 2 000 de kilometri prin ţară în cele trei zile dinaintea meciului. La puţin timp după uriaşa ocazie a lui Stanciu, Băilă degajează, pentru a lansa un contraatac, însă arbitrul întoarce jocul, motivul fiind acordarea unor îngrijiri medicale unui băimărean! După întrerupere, maramureşenii reiau asaltul în zece oameni, iar arbitrul nu permite reintrarea jucătorului accidentat. Mingea este recuperată în jumătatea Iaşului, unde erau toţi jucătorii, cu excepţia portarului oaspeţilor, iar Del Priore îl lansează pe Plohotniuk. Deşi a jucat marţi, în Cupă, la Dumbrăviţa, ucraineanul face o cursă plină de prospeţime, înscrie şi închide partida, arbitrul fluierând imediat finalul.

Până în prelungirile pline de suspans, Politehnica a avut iniţiativa mai tot timpul, ca de obicei însă, fără prea multă claritate. Astfel, în primul act doar bara lui Roman (’42) a fost cu adevărat o fază importantă. Dar prima ocazie mare a partidei a fost a oaspeţilor, Ciocan (’36) reluând peste poartă din poziţie ideală, de la 7 metri. După odihnă s-a simţit şi mai mult faptul că Iaşi a avut ca titulari jucători care au rămas în Copou toată săptămâna, iar oaspeţii au fost “cireşarii” României. Mai proaspătă, Politehnica a dominat clar, Plămadă (’51 – din careul mic, cu capul) şi Hunte (’53) irosind oportunităţi importante de a marca din faze în care l-au avut în faţă doar pe Băilă. Plămadă a găsit apoi ţinta, în minutul 70, iar lumea se aştepta ca golul să descătuşeze echipa gazdă, care să sprinteze decisiv. Nu a fost aşa! Poli a intrat, surprinzător, în tranşee, existând multe momente în care până şi Plohotniuk era în jumătatea proprie (!) şi nu a mai tras vreun şut până la ultima fază a partidei. Deşi epuizaţi, oaspeţii nu au refuzat invitaţia de a prelua frâiele jocului. Donca (’74) l-a întins bine pe Knfoflach, iar Danciu a căpătat şi mai mult curaj, antrenorul lui Minaur trecând la “4-4-2” în ultimul sfert de oră, după ce a scos un stoper şi a introdus un atacant. Norocul din prelungiri a făcut însă ca diferenţa mare de valoare să-şi spună cuvântul. Iaşi a câştigat meritat şi continuă marşul spre promovare, care, ţinând cont de condiţii şi culoarul din acest sezon, ar trebui să fie triumfal.

Niculescu spune că jucătorii nu-l ascultă!

  • Fotbalistul Gabriel Vaşvari a oferit, înainte de meci, un plic cu bani, din partea Politehnicii, unui fost junior ieşean, Paul Tănase, care are nevoie de bani pentru o operaţie delicată la ficat. Fonduri pentru Paul, care a dat, simbolic, lovitura de start a partidei, au fost colectate şi cu ajutorul unor urne care au circulat prin stadion.
  • Niculescu a spus la final că nu el le cere jucătorilor să se retragă pe finaluri de partidă. Din contră, tehnicianul susţine că le solicită elevilor săi să facă presing avansat, însă ei se retrag singuri, “din spirit de conservare”.
  •  Antrenorul Politehnicii a avut iarăşi o atitudine superioară şi a lansat ironii ieftine la conferinţa de presă, fiind pus la punct. Derapajele au început după ce un experimentat jurnalist, Vasile Arhire, a opinat că săptămâna trecută a fost normală, nu “grea”, cum a etichetat-o antrenorul. Argumentele jurnalistului au fost logice şi s-au bazat pe faptul că la Dumbrăviţa, în Cupă, nu au făcut deplasarea nici antrenorul, nici titularii.
  • Dacă îşi vor îndeplini obiectivele, fotbaliştii ieşeni şi antrenorul Claudiu Niculescu vor încasa pentru succesul cu modesta echipă din Baia Mare o primă de 600 de euro. La partida de Cupă, de la Dumbrăviţa, de la care Niculescu a absentat, nu s-a acordat niciun bonus.
  • Din nou au existat probleme cu accesul pentru abonaţii Politehnicii, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care sunt trataţi.
  • Deşi erau bucuroşi de faptul că echipa a urcat pe primul loc imediat după meci, mai mulţi fani prezenţi la meci s-au arătat nemulţumiţi de calitatea exprimării Politehnicii.
  • Unele persoane care au urmărit meciul pe facebook, unde nu a fost comentariu, au spus că fondul sonor nu s-a mai auzit în repriza a doua. Asta după ce pe în primul act s-au auzit pe fundal mai multe contestări ale lui Niculescu din tribună.

Declaraţiile tehnicienilor

Claudiu Niculescu: “Un meci greu cu o echipă care s-a apărat cu cinci fundaşi. În Liga a II-a nu apar multe situaţii de gol, fazele fixe pot descătuşa. I-am zis lui Plămadă, după prima ratare, că va marca. Pe Harrison l-am scos pentru că a simţit o problemă. Am mizat pe Plohotniuk, care a jucat la Dumbrăviţa, pentru că stă foarte bine fizic. Avem ocazii rare pentru că presiunea se simte din plin acasă. Poate şi de asta nu dăm gol în primele reprize, poate că intrăm puţin temători”.

Ciprian Danciu: “A fost un joc echilibrat, atitudinea jucătorilor m-a mulţumit după ce am făcut 2 000 de kilometri în câteva zile. Nu ne-am permis să dăm bani pe cazare, aşa că de la Cernavodă ne-am întors la Baia Mare, iar vineri am ajuns la Iaşi. Am mers 13 ore miercuri, 10 ore vineri, nu am făcut niciun antrenament normal între partida de la Cernavodă şi cea de la Iaşi. În Cupă am jucat cu cea mai bună echipă, obiectivul din campionat e menţinerea în Liga a II-a. Ţinând cont de situaţia şi valoarea lotului, noi vrem să batem în campionat echipele de calibrul nostru, nu echipe de top, ca Poli. Din păcate, am fost dezavantajaţi iarăşi de arbitri”.

În etapa a VIII-a a Ligii a II-a de fotbal s-au mai înregistrat rezultatele: Dumbrăviţa – Ripensia 1-0 (1-0). Progresul – Dej 2-2 (1-1). Şelimbăr – Steaua 1-1 (0-1). Braşov – Slatina 0-0. Ciuc – Metaloglobus 2-0 (0-0). Timişoara – Chiajna 1-4 (0-1). Oţelul – Viitorul Tg. Jiu 2-1 (0-0). Unirea Constanţa – Buzău se joacă azi, de la ora 16:00, iar Dinamo – Slobozia se dispută mâine, de la ora 17:00. Pe podiumul clasamentului se află Oţelul (18 puncte), Poli (17) şi Ciuc (16). Urmează Şelimbăr şi Dej, cu 15 puncte şi, pe poziţiile VI-VIII, echipe cu un meci mai puţin disputat: Slobozia, Steaua, fiecare cu 14 puncte, Buzău, cu 13. Baia Mare e pe loc de baraj, XV, cu 8 puncte.

Comentarii