FOTBAL Usturătoare palmă primită de Grozavu din partea lui Dorinel. N-am jucat nimic, am scăpat ieftin!

luni, 18 martie 2024, 02:50
7 MIN
 FOTBAL Usturătoare palmă primită de Grozavu din partea lui Dorinel. N-am jucat nimic, am scăpat ieftin!

Oţelul Galaţi – Politehnica Iaşi 1-0 (1-0), în prima etapă a play-out-ului Ligii I de fotbal

 

Oţelul: Pap – Adăscăliţei, Yabre, J. Cisse, Jelev – Cisotti, Zivulic, Joao Lameira (’88 Teles) – Maciel (’88 Malle), Al. Pop (’68 Rusevic), Bodişteanu (’80 R. Tănasă). Antrenor: Dorinel Munteanu.

Poli: Lung – Todoroski, F. Ilie, Samayoa, Ştefanovici – L. Mihai (’58 Saghiri), Marchioni, Roman, Bordeianu (’76 Buş) – Harrison (’68 Bettaieb), Kabran (’76 Allanzinho). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Cisotti (‘45^2), Adăscăliţei (’75) – L. Mihai (’17), Buş (’90^5).

Arbitri: Iulian Călin; Adrian Popescu, Romică Bîrdeş.

 

1-0, min. 29: Zivulic, din apropierea mijlocului terenului, a aruncat mingea spre careul ieşenilor, Maciel a profitat de faptul că linia defensivă a oaspeţilor era foarte avansată, a sprintat, a preluat, a rămas singur cu Lung şi a înscris de la 16 metri.

 

Lunea trecută, la Galaţi, Poli nu fusese în stare să treacă de o grupare extrem de modestă, cu jucători care, în frunte cu căpitanul Cisotti, evoluau în eşalonul trei în urmă cu doi ani sau au fost aduşi ulterior de pe la Dej (golgeterul Pop) ori alte grupări de rang inferior. Sâmbătă, Iaşi a avut posibilitatea să mai atenueze din impresia proastă pe care a lăsat-o la căderea cortinei sezonului regulat, când a jucat foarte slab şi a remizat cu mare noroc în compania unei trupe sărace, antrenată în iarnă printre turiştii de la Vatra Dornei. Pentru a mai face uitat egalul care a generat, printre altele, ratarea încasării a 60 000 de euro şi irosirea posibilităţii de a le oferi suporterilor cinci meciuri în Copou în play-out, dar şi pentru a nu-şi complica alunecoasa situaţie din clasament, Politehnica trebuia să se impună în noul episod al actualului derby moldav.

 

Mai bine fără Grozavu pe bancă

 

Misiunea părea destul de facilă şi pentru că Oţelul câştigase în actualul sezon doar două meciuri din 15 pe teren propriu, fiind pe ultimul loc în Liga I în ierahia meciurilor de acasă, şi bifase o singură victorie în ultimele zece etape! Dar şi pentru că Leo Grozavu revenea pe banca tehnică după suspendarea din urmă cu o săptămână, multă lume spunând că absenţa principalului generase evoluţia foarte slabă din returul sezonului regulat. Până la urmă, Poli a jucat şi mai slab cu Grozavu pe bancă!

Preocupat mai mult de arbitraj, criticând-o aiuritor pe Iuliana Demetrescu, care oficiase lunea trecută şi avantajase Iaşul, antrenorul Politehnicii a uitat să-şi capaciteze echipa. Mai mult, după ce antrenorul spusese că a fost mulţumit de parcursul din sezonul regulat, deşi acesta a fost modest în viziunea multora şi mult sub nivelul condiţiilor avute, fotbaliştii ieşeni au părut chiar foarte relaxaţi încă din startul duelului de sâmbătă.

 

Tactică falimentară a Iaşului

 

Iar cum, în contrast, s-a simţit că biciul lui Dorinel Munteanu nu a stat în cui între cele două meciuri, Lung a simţit rapid că va avea serios de lucru, portarul intervenind în minutele 3 şi 4 la şuturile lui Pop şi Bodişteanu. Deşi atât Grozavu, cât şi secundul lui, Mugurel Cornăţeanu, s-au lăudat că jocul Oţelului nu are vreun secret pentru ei, gazdele au fost lejer la cârma jocului până la pauză. Fără transferuri cu ştaif, chartere, o mulţime de cantonamente şi deplasări şi de trei zile pentru un meci oficial, aşa cum a avut Grozavu, Munteanu l-a umilit pe omologul lui. I-a lăsat mingea, l-a lăsat să paseze într-un ritm care ar fi generat joc pasiv la handbal şi a lovit exact unde trebuia. Mai întâi, a speculat culoarele din flancuri lăsate de modulul 4-4-2 cu romb la mijloc, pe care tehnicianul ieşean mizează ca un sinucigaş, şi a ros apărarea oaspeţilor prin centrări în faţa porţii, neajunse la milimetru în careul mic în dese situaţii. Apoi, a jucat în spatele apărării avansate, fază în urma căreia Maciel a deschis scorul.

 

Îngâmfarea se plăteşte scump

 

Reuşita lui Maciel a fost o nouă dovadă a faptului că îngâmfarea se plăteşte scump, portughezul echipei care nu are vreun secret pentru marii specialişti de pe banca Iaşului fiind din nou decisiv în duelurile cu Poli: a înscris în turul sezonului regulat, a scăpat de mai multe ori singur lunea trecută, când a pasat decisiv la gol, şi a marcat în minutul 29. La pauză s-ar fi putut intra mai aproape de realitatea din teren dacă Lung nu para lovitura de cap a lui Zivulic din minutul 33, portarul anunţând că va face un meci mare. Astfel, la odihnă s-a intrat doar cu 1-0, dar cu un raport al şuturilor pe poartă sugestiv, 4-0, egalitate fiind doar la cornere, 2-2.

Pe lângă diferenţa de atitudine, decisiv în aspectul meciului a fost şi evoluţia slabă a unui mijloc ieşean în care antrenorul a mizat, inexplicabil, pe doi închizători, Mihai şi Bordeianu, interi şi pe un Roman sub turaţia obişnuită, firesc după ce a fost titularizat de două ori în şase zile deşi venea după o absenţă de două luni.

 

Lung a limitat proporţiile scorului

 

La fel ca în multe alte meciuri, Grozavu nu a găsit discursul potrivit pentru a-şi trezi echipa la pauză. Astfel, actul doi a curs pe coordonate asemănătoare cu primul, cu o posesie ternă şi pase fără periculozitate ale oaspeţilor şi cu ocazii ale gălăţenilor, cele mai mari fiind semnate de Bodişteanu (’67), Lameira (’69) şi Rusevic (‘90^1), Lung limitând proporţiile scorului.

De cealaltă parte, Poli nu a fost în stare să tragă decât un şut pe poartă, care putea fi parat şi de un copil de mingi, abia în minutul 80, şi să aibă o singură ocazie, în minutul 4 de prelungiri, când Allanzinho a şutat aiurea după o eroare uriaşă a lui Cisse.

Egalul ar fi fost însă nedrept după un meci în care Oţelul a dominat şi actul secund, în care a avut 4-1 la încercări pe poartă şi 3-1 la cornere. Astfel, Galaţiul a rămas cu punctele, iar Poli, ca de obicei, cu cifre care iau ochii naivilor: 63% posesie, 494-278 la pase, 379-173 la pase precise.

Trăgând linie, evoluţie jalnică a Iaşului, care a scăpat ieftin din duelul cu o trupă care deşi e limitată, rudimentară şi lipsită de resurse materiale ştie să preţuiască fanii şi să-şi pună în valoare calităţile, puţine, printr-o organizare ireproşabilă şi o dăruire totală, până la ruperea muşchilor.

 

Doi jucători ieşeni chemaţi de Pancu la naţionala de tineret

 

– Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost doi portari, Ailenei şi Niga, precum şi Katanec, Jatoba, Farcaş şi V. Ilie. Ispas şi Itu au fost accidentaţi, Martac a avut şi el unele probleme de natură medicală, iar Bouhenna a fost menajat.

– Imediat după meci, Ştefanovici şi Luca Mihai au plecat la lotul naţional de tineret, unde au fost convocaţi de selecţionerul Daniel Pancu. Echipa condusă de cel mai valoros produs din istoria fotbalului ieşean va juca pe 26 martie în Armenia, în preliminariile Campionatului European.

– Grozavu le-a dat liber jucătorilor după meci, chemându-i la antrenament abia marţi seară. Liga I de fotbal se întrerupe după meciurile de azi din prima etapă a play-out-ului, UTA –FC Voluntari (ora de start – 17:30) şi Petrolul Ploieşti – FC U Craiova 1948 (20:30).

– Următoarele partide oficiale ale ieşenilor vor avea loc pe 30 martie, de la ora 18:00, la Botoşani, şi pe 8 aprilie, de la ora 17:30, în Copou, cu FC U Craiova 1948.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Dorinel Munteanu: „Chiar dacă s-a speculat mult înaintea meciului despre arbitraj (n.r. – aluzie la declaraţiile lui Grozavu), nu am dat nicio şansă adversarului. Dacă era 3-0 la pauză nu se supăra nimeni! Şi repriza a doua a fost a noastră. Mă bucură că jucătorii au înţeles ce le-am prezentat din analiza jocului de luni. Au alergat, au fost concentraţi, au avut atitudine. Vom continua să facem antrenamente foarte dure şi pe viitor”.

Leo Grozavu: „Avem ghinion cu o programare dificilă. Nu-i niciun fel de problemă că am pierdut, vor mai fi opt meciuri, pe muchie de cuţit. Noi suntem pregătiţi, nu am arătat ca echipă nepregătită. Ştiam la ce să ne aşteptăm, dar am avut mulţi jucători care nu au avut cea mai bună stare. Galaţiul s-a adaptat mai bine la acest meci, cu multe întreruperi, simulări, şi-a dorit mai mult, au avut atitudine mai bună”.

FOTO: IAM Sport

Comentarii