FOTBAL: Vânt din pupa: Poli Iaşi e mare favorită la promovare

Mâine, de la ora 11:00, în Copou, are loc primul meci oficial al anului, Poli – CSC Şelimbăr

vineri, 24 februarie 2023, 02:50
5 MIN
 FOTBAL: Vânt din pupa: Poli Iaşi e mare favorită la promovare

Vacanţa de iarnă a Ligii a II-a de fotbal a ajuns la final. Sâmbătă, de la ora 11:00, pe stadionul „Emil Alexandrescu”, Politehnica Iaşi va disputa prima partidă oficială a anului. În etapa a XVII-a a campionatului, Poli se va confrunta cu gruparea comunei Şelimbăr.

Gazdele pornesc mari favorite atât în duelul de mâine, cât şi în cursa pentru promovare. Iaşul are cel mai mare buget din eşalonul doi, 2 milioane de euro numai de la Consiliul Local în 2023, la fel ca anul trecut, conducătorul cu cea mai mare potenţă financiară şi influenţă în fotbalul românesc din Liga a II-a, Cornel Şfaiţer, o bancă tehnică superioară ca sonoritate faţă de cele ale colegelor de competiţie şi cel mai puternic lot din campionat.

Nu în ultimul rând, Poli, care plăteşte salarii peste multe din primul eşalon, a avut parte de condiţii de pregătire de excepţie în această iarnă, la un complex din Antalya (Turcia) unde stau, de regulă, cluburi de primă ligă. În contrast, de pildă, Şelimbăr a fost cantonată la Râmnicu Vâlcea, CSC, care s-a antrenat mult în această iarnă pe terenuri cu gazon sintetic, neagreate de antrenorul Claudiu Niculescu, urmând a face şi naveta pentru meciurile oficiale de acasă, la fel ca anul trecut. În acest an, CSC Şelimbăr, care a avut şi amicale „subţiri” în pauza competițională, va juca disputele de pe teren propriu la Sibiu, după ce în 2022 a avut Râmnicu Vâlcea drept casă.

Mai trebuie amintit şi faptul că Niculescu nu a lăsat urme prin Copou în startul sezonului, el fiind înlăturat după doar nouă etape de la Poli, ca urmare a jocului mult sub aşteptări al echipei ieşene. În plus, antrenorul care a rămas în istoria Iaşului ca primul şef al băncii tehnice care a absentat nemotivat de la un meci oficial, cel de Cupă, de la Dumbrăviţa, a fost taxat de oficiali ieşeni şi după ce a plecat. Criticile la adresa lui Niculescu s-au referit atât la procesul de selecţie din vara trecută, cât şi la cel de antrenament, succesorii lui spunând că au găsit o echipă nepregătită.

Şi la campania de transferări Poli îşi surclasează adversarul, care a pierdut în această iarnă mulţi jucători cunoscuţi, între care Curtean (trecut pe la Poli Timişoara sau Dinamo), Dandea (fost la Dinamo, Astra sau Rapid), Tătar (ex-Hermannstadt), R. Boboc (a mai jucat la U Cluj, Mioveni, Astra), Riza (trecut pe la Chiajna, Astra şi Chindia) sau Raicea (fost la Mioveni şi FC U Craiova). În loc au fost aduşi mulţi necunoscuţi, printre care Visic (Progresul Spartac), un francez din liga a III-a elveţiană, Lumbu, sau Roşca, de la Unirea Ungheni (Liga a III-a), singura pată de culoare fiind Ionuţ Năstăsie, aflat la final de carieră. În plus, cum atacanţii titulari, Manole şi Visic sunt accidentaţi, a mai fost legitimat şi un alt jucător în picaj evident, Voicu, la care Chiajna renunţase.

Grozavu: „Aşteptările sunt mari din partea tuturor, ne-am întărit substanţial”

Antrenorul gazdelor, Leo Grozavu, a recunoscut, într-o conferință de presă derulată joi, că Poli e mare favorită. ”Suntem conştienţi că aşteptările sunt mari din partea tuturor. Suntem mai bine cotaţi, dar de noi depinde ca totul să fie uşor. E nevoie de atitudine, concentrare, implicare. Am mare încredere în echipa mea, în grupul pe care-l avem. Ne-am întărit substanţial în iarnă, conducerea a fost alături de mine. Trebuie ca jucătorii care au venit să vadă venirea la Iaşi ca o relansare a carierelor lor, nu ca un pas înapoi de la Liga I. Mai e nevoie de câteva retuşuri, una sunt partidele amicale, alta – cele oficiale. Cred că după două-trei etape, când începe play-off-ul, vom ajunge la nivelul maxim”, a declarat tehnicianul, care s-a referit şi la starea terenului: „Este unul dintre cele mai bune din Liga a II-a, nu am intrat deloc pe el. Nu e pe placul meu, mi-aş fi dorit să fie mai alunecos, însă e moale, uscat. Asta nu înseamnă că nu e foarte bun şi că vom avea probleme ca echipă gazdă”.

Grozavu a anunţat că în afara celor trei jucători cu probleme de natură medicală, Lică, Dumitru şi Istratie, mai are trei jucători cu stări febrile, unul dintre aceştia, Fr. Cristea pierzând chiar un antrenament.

La conferinţa de ieri a fost prezent şi unul dintre noii veniţi, Cătălin Itu, care e împrumutat de la CFR Cluj. Cvadruplul campion al României a spus că s-a integrat rapid la Poli şi că este surprins extrem de plăcut de ce a găsit la echipa ieşeană. „Trebuie să demonstrăm că avem echipă bună, că ne-am pregătit bine şi că suntem de promovare”, a punctat Itu.

Poli ar putea începe meciul de mâine în formula: Jankov – Martac, Plămadă, Tincu, Finica – Itu, Vaşvari, R. Ion – Musi, Harrison, Hlistei.

Iată şi programul celorlalte partide din runda a XVII-a a sezonului regulat: Unirea Slobozia – Steaua Bucureşti (astăzi, ora 16:00), Minaur Baia Mare – Concordia Chiajna, Ripensia Timişoara – Unirea Dej, Metaloglobus Bucureşti – Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Miercurea Ciuc – Progresul Spartac Bucureşti, CSC Dumbrăviţa – Politehnica Timişoara (toate, sâmbătă, ora 11:00), CSM Slatina – Oţelul Galaţi (sâmbătă, ora 12:00), Dinamo Bucureşti – Unirea Constanţa (luni, ora 17:00).

Duelul dintre Gloria Buzău şi FC Braşov, 1-1, a avut loc aseară.

După 16 runde, clasamentul eşalonului secund arăta astfel:

 

Comentarii