FOTO: Asociațiile de locatari din Iași, în altă eră, dar cu acces la WhatsApp

sâmbătă, 24 iulie 2021, 13:41
2 MIN
 FOTO: Asociațiile de locatari din Iași, în altă eră, dar cu acces la WhatsApp

Multe blocuri din Iași încă sunt administrate ca în urmă cu 30 de ani. Nu se pot face plățile pentru întreținere online, nici măcar cu cardul.

Mulți ieșeni sunt nevoiți ca lună de lună să stea la rând pentru a-și plăti utilitățile: apa, curățenia din scara blocului etc. Plata se face numai cash și în intervalul orar scurt al asociației. Administratorii sunt de multe ori depășiți de situație chiar și pentru chestiuni relativ banale cum ar fi imprimarea chitanțelor.

"Așa am stat și în pandemie, la coadă. Păstrăm noi distanța, dar ar trebui să se modernizeze și asociațiile acestea, mai ales că majoritatea celor care venim să plătim suntem chiriași tineri; ne descurcăm mai ușor pe internet", a spus un tânăr care aștepta la rând la ușa unui bloc din Canta, acolo unde este sediul unei asociații.

Programul în care pot veni ieșenii arondați acelei asociații este marți și vineri de la 9:00 la 11:30 și miercuri și joi de la 16:30 la 19:00. Iar timpul de așteptare nu este niciodată scurt.

"Vin oameni cu fel de fel de probleme. Mereu se aud țipete din interior. Se enervează, se ceartă. Noi stăm și ascultăm de la ușă. Când trebuie să imprime chitanțele, se termină tușul, dă eroare programul. Nu avem timp de așa ceva. Singura parte bună e că mai povestim cu vecinii când ne întâlnim aici", a povestit un bărbat de la rând.

S-a încercat un mic pas spre modernizare, dar pe cheltuiala proprietarilor: impunerea apometrelor cu radio citire. Astfel, nu ar mai veni locatarii și cu hârtiile pe care este trecut consumul, ci doar pentru plată.

"Mi-am schimbat apometrele în urmă cu trei ani. Le-am pus cum mi-au cerut tot ei. Acum îmi spun că nu mai sunt bune, că trebuie cu citire radio. Unul singur este aproape 200 de lei, iar mie îmi trebuie două în apartament. Nu-mi permit", a explicat o pensionară care adusese "citirea".

Însă administratorii scărilor de bloc au descoperit internetul când și-au dat seama că e mai ușor să ceară bani așa, nu bătând din ușă în ușă. Au făcut grupuri de WhatsApp.

 

Comentarii