(FOTO) Revolta părinţilor la o şcoală din Tătăraşi. Prichindeii de la clasa pregătitoare au fost izolaţi!

sâmbătă, 10 februarie 2018, 02:50
5 MIN

Un grup de părinţi care locuiesc în circumscripţia şcolii „B.P. Haşdeu“ din Iaşi se plâng de faptul că elevii clasei pregătitoare, care vor urma cursurile în anul şcolar 2018-2019, ar putea fi izolaţi de ceilalţi elevi, şase din cele şapte clase urmând să fie mutate în Corpul C al şcolii, aflat la câteva sute de metri de corpul principal al şcolii şi în afara circumscripţiei din care fac parte.

Hotărârea le-a fost comunicată pă­rinţilor vineri, pe 2 februarie, în cadrul unei întâlniri cu persoane din conducerea şcolii. Emanuel Guţan, unul dintre părinţii prezenţi la întâlnire, afirmă că li s-a comunicat această decizie ca fiind luată deja. Contactat de către „Ziarul de Iaşi“, directorul instituţiei, prof. Elena Manuela Vlasie, a afirmat că această mutare a claselor zero este doar una dintre posibilităţi, iar decizia nu este luată încă, subliniind totodată că cei care se plâng nu au încă copiii înscrişi la Şcoala „Haşdeu“.

„Nu putem vorbi de părinţi ai copiilor şcolii“

„Decizia nu este încă luată, iar dacă vorbim de grup de părinţi, nu putem să vorbim de părinţi ai copiilor de la Şcoala Bogdan Petriceicu Haşdeu pentru că aceşti copii nu sunt înscrişi deocamdată la noi în şcoală şi vorbim despre o decizie care încă nu a fost luată. Sigur, există o posibilitate, o alternativă la care noi ne gândim, care are argumente solide, dar decizia nu a fost încă luată. Şi, vă mai spun încă o dată, aceşti părinţi nu sunt părinţii copiilor Şcolii Bogdan Petriceicu Haşdeu pentru că nu şi-au înscris încă copiii la noi la şcoală“, a declarat directorul insituţiei.

Emanuel Guţan, unul dintre părinţii nemulţumiţi, mai are însă un copil înscris în clasa a III-a la Şcoala „Haşdeu“, iar dacă clasele zero vor fi mutate în corpul C, cei doi copii ai săi ar urma să fie despărţiţi.  „Eu mă aflu în această situaţie, iar pe lângă mine mai sunt mulţi alţi părinţi. Avem deja un copil înscris la această şcoală, în clasa a III-a sau a IV-a, iar cel de-al doilea copil intră acum la clasa pregătitoare. Nu ni s-a zis că este o posibi­litate, ci că ei vor să mute clasa pregătitoare către acest corp care este total în afara circumscripţiei şcolii. Discutăm de aproape un kilometru distanţă de mijloacele de transport în comun, discutăm despre o situaţie în care eu nu pot, şi nu numai eu, mulţi alţi părinţi, nu putem duce doi copii la şcoală în acelaşi timp şi nu pot să se întoarcă cei doi copii împreună pentru că unul este într-un capăt al cartierului, iar celălalt este în celălalt capăt. Sunt nişte aspecte pe care condu­cerea şcolii ni le-a adus la cunoştinţă într-un mod brutal fără a le păsa de ceea ce spun părinţii“, afirmă Emanuel Guţan.

Decizie comunicată chiar înainte de vacanţă

Părintele este nemulţumit şi de faptul că li s-a comunicat această decizie pe 2 februa­rie, chiar înainte de vacanţa intersemestrială, iar acest lucru i-a împiedicat pe părinţi să conteste decizia. Aceştia au înaintat însă o scrisoare către Inspectoratul Şcolar Judeţean în care prezintă nemulţumirile. „Conform conducerii Şcolii „B. P. Haşdeu“, elevii claselor pregătitoare vor învăţa în anul şcolar viitor în Corpul C, localizat pe strada Eternitate nr. 37, într-o intersecţie nesemaforizată, aglomerată, între două străzi cu sens unic ce alcătuiesc principala cale de acces spre aeroport. Aceste străzi sunt blocate dimineaţa din cauza traficului, şi nu există locuri de parcare în apropiere. Accesul părinţilor la mijloacele de transport este unul dificil, Corpul C aflându-se la 500 de metri de Staţia Pădurii şi la 700 de metri de Staţia Tg. Cucu. Să nu uităm de vârsta acestor copii şi de nevoia unui acces cât mai uşor“, se menţionează în această scrisoare.

Elevi de cinci sau şase ani puşi în pericol

Pe lângă problema legată de acces şi de faptul că elevii de cinci sau şase ani pot fi puşi în pericol dacă încearcă să traverseze singuri strada, părintele subliniază şi faptul că nu este normal ca aceşti copii să fie marginalizaţi şi să nu aibă contact cu alţi copii din clase mai mari, când scopul ar trebui să fie tocmai integrarea acestora în mediul şcolar. „Toţi învăţătorii sunt împotriva acestei decizii, au făcut şi ei la rândul lor, din partea învăţătorilor, au făcut aceleaşi demersuri şi petiţii şi memorii către inspectorat şi către consiliul de administraţie al şcolii, iar toată lumea este nemulţumită de această decizie. Eu nu pot să ştiu dacă această decizie este definitivă sau nu, însă, ca părinte, nu pot să stau pasiv şi să aştept ca şcoala să decidă în numele celor aproape 200 de părinţi ce se întâmplă cu copiii noştri. O discuţie asemănătoare a avut loc şi anul trecut, iar atunci conducerea şcolii şi-a dat seama că nu este o soluţie normală şi corectă, mai ales pentru a expune nişte copii de şase ani. De asemenea, noi dorim integrarea acestor copii într-un mediu social, într-un mediu cu copii mai mari, într-un mediu şcolar adecvat, iar dacă şcoala îi izolează într-un colţ al cartierului atunci nu există nici o şansă ca aceştia să se integreze“, subliniază părintele.

Şcoala „Haşdeu“ a mai fost implicată, în anul şcolar trecut, într-un scandal în care este acuzată de discriminare a copiilor romi. Conducerea şcolii era atunci acuzată de faptul că ar distribui pe criterii etnice elevii care se înscriu la această unitate, elevii romi fiind separaţi de restul copiilor şi trimişi să înveţe într-un corp distinct, adică în Corpul C, cel aflat şi acum în mijlocul disputelor. Această acuzaţie este cercetată de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. 

 

 

Comentarii