FOTO: Se zărește luminița de la capătul pasajului. Mărțișorul a adus, în sfârșit, ceva și la Gara Nicolina

joi, 02 martie 2023, 20:26
2 MIN
 FOTO: Se zărește luminița de la capătul pasajului. Mărțișorul a adus, în sfârșit, ceva și la Gara Nicolina

A fost semnat contractul de proiectare a lucrărilor de reparații la pasajul pietonal, peroanele și copertinele stației

 

Pentru ceva mai mult de 173 de mii de lei, firma care a realizat expertiza tehnică pentru intervenții la structura pietonală a Gării Nicolina a semnat și contractul de proiectare a lucrărilor de reparații. Oferta Pro Ami’s Consulting SRL a fost singura depusă la licitația demarată în toamna anului trecut. Durata contractului este de 42 luni, din care 3 luni pentru proiectare, 3 luni pentru obținerea avizelor și autorizațiilor și 36 luni pentru asistență tehnică.

Starea jalnică a peroanelor, copertinelor și pasajului pietonal din zona Gării Nicolina este binecunoscută celor care trec pe aici. Peronul I a fost dat în folosință la începutul anilor ’50, odată cu clădirea Gării Internaționale, care și ea arată jalnic. Celelalte trei peroane au fost construite în deceniul următor, iar pasajul subteran a fost deschis în 1982. Cu excepția acestuia, toate celelalte obiective și-au depășit durata normală de exploatare, lipsa oricăror intervenții agravând starea lor de degradare.

Citește și: Viteza CFR: un deceniu pentru reabilitarea pasajului de la Gara Internaţională

Caietul de sarcini menționează că pasajul, cu o lungime de 42 de metri și o lățime de aproape 5 metri, este dotat cu o pompă de evacuare a apelor pluviale, dar că este lipsit de iluminat. Pe lângă iluminatul electric, urmează să fie refăcute hidroizolația, pardoseala antiaderentă și scurgerea apelor pluviale.

Refacerea peroanelor lungi de câteva sute de metri și cu o suprafață totală de peste 10 mii mp pune accent pe siguranța pasagerilor și pe confortul acestora prin mobilare urbană și repararea copertinelor. În final, vor fi asigurate printre altele accesul persoanelor cu dizabilități, iluminatul corespunzător și necesitățile pentru apă potabilă. Este prevăzut și un sistem de supraveghere video a stației CFR Nicolina și a Gării Internaționale.

Copertina de la peronul I al Gării Internaționale, în lungime de 77 m și cu o suprafață de 260 mp, va fi demolată – cel puțin structura din beton compromisă – și refăcută în detaliu, cu tot cu ornamente din beton și stucaturi.

Cel mai probabil, pornind de la durata de 42 de luni a contractului încheiat cu proiectantul, aceste lucrări vor fi terminate în 2027.

Citește și: CFR repetă licitaţii la care nu vine nimeni, în timp ce Gara Nicolina arată tot mai jalnic

Comentarii