Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Genă din creier care ar putea stopa anxietatea

GALERIE
anxietate
  • anxietate
- +

Tulburările de anxietate sunt frecvente, 1 din 4 persoane fiind diagnosticată cu această tulburare cel puțin o dată în viață. Traumele psihologice severe pot declanșa modificări genetice, biochimice și morfologice la nivelul neuronilor din amigdala creierului, regiunea cerebrală implicată în anxietatea indusă de stres, ceea ce duce la apariția tulburărilor de anxietate, inclusiv a atacurilor de panică și a tulburărilor de stres posttraumatic.

O genă din creier care determină simptomele anxietății a fost identificată de o echipă internațională de oameni de știință. Echipa a demonstrat că modificarea genei reduce nivelul de anxietate, oferind o nouă țintă medicamentoasă pentru tulburările de anxietate.

Descoperirea, condusă de cercetători de la universitățile Bristol și Exeter, a fost publicată online luna trecută, în Nature Communications.

Eficacitatea medicamentelor anti-anxietate disponibile în prezent este scăzută, mai mult de jumătate dintre pacienți nereușind să obțină o remisiune în urma tratamentului.

Succesul limitat în dezvoltarea de medicamente anxiolitice (anti-anxietate) puternice se datorează și cunoștințelor insuficiente a circuitelor neuronale care stau la baza anxietății și a evenimentelor moleculare care duc la stări neuropsihiatrice legate de stres.

În studiul recent, oamenii de știință au încercat să identifice evenimentele moleculare din creier care stau la baza anxietății.

Ei s-au concentrat asupra unui grup de molecule, cunoscute sub numele de micro ARN (miARN) în modelele animale.

Acest grup important de molecule, întâlnit și în creierul uman, reglează mai multe proteine țintă care controlează procesele celulare din amigdală.

În urma stresului acut, echipa a descoperit o cantitate crescută a unui tip de moleculă numită miR483-5p în amigdala unui șoarece.

Cercetătorii au arătat că o cantitate crescută de miR483-5p a suprimat expresia unei alte gene, Pgap2, care, la rândul său, determină modificări ale morfologiei neuronale din creier și ale comportamentului asociat cu anxietatea.

Împreună, cercetătorii au arătat că miR-483-5p acționează ca o frână moleculară care compensează modificările amigdalei induse de stres pentru a promova ameliorarea anxietății.

Descoperirea unei noi căi, miR483-5p/Pgap2, în amigdală, prin care creierul își reglează răspunsul la stres este primul pas spre descoperirea unor tratamente noi, mai puternice și atât de necesare pentru tulburările de anxietate.

„Stresul poate declanșa apariția unei serii de afecțiuni neuropsihice care își au rădăcinile într-o combinație nefastă de factori genetici și de mediu”, spune dr. Valentina Mosienko, unul dintre autorii principali ai studiului, lector în Neuroștiințe la Facultatea de Fiziologie, Farmacologie și Neuroștiințe din Bristol.

În timp ce nivelurile scăzute de stres sunt contrabalansate de capacitatea naturală a creierului de a se adapta, experiențele traumatice severe sau prelungite pot depăși mecanismele de protecție ale rezistenței la stres, ceea ce duce la dezvoltarea unor afecțiuni patologice precum depresia sau anxietatea, a explicat cercetătoarea

Potrivit cercetătoarei, miARN-urile sunt poziționate strategic pentru a controla afecțiuni neuropsihiatrice complexe, cum ar fi anxietatea. Dar mecanismele moleculare și celulare pe care le folosesc pentru a regla rezistența și susceptibilitatea la stres au fost până acum, în mare parte, necunoscute.

Calea miR483-5p/Pgap2 pe care cercetătorii au identificat-o în acest studiu, și a cărei activare exercită efecte de reducere a anxietății, oferă un potențial uriaș pentru dezvoltarea de terapii anti-anxietate pentru afecțiuni psihiatrice complexe la om.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri