De Sănătate

Punem punctul pe știi

Iaşi – Numărul de infectări cu viroze şi gripe creşte exponenţial şi vertiginos. Internările, la nivel record. Nu sunt încă decese

sâmbătă, 13 ianuarie 2024, 02:50
1 MIN
 Iaşi – Numărul de infectări cu viroze şi gripe creşte exponenţial şi vertiginos. Internările, la nivel record. Nu sunt încă decese

Deşi „Ziarul de Iaşi” a scris în mai multe rânduri despre faptul că spitalele sunt pline până la refuz de pacienţi cu viroze şi complicaţii, acest fapt se reflectă şi în cifrele oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică. Ultima raportare, pentru prima săptămână din an, arată un trend rapid crescător al numărului de cazuri de infecţii respiratorii acute depistate oficial, fără a fi luate în calcul cele existente deja în societate. Sunt cu aproape 35% mai multe faţă de săptămâna anterioară, fiind a doua săptămână la rând cu o creştere de peste 30%, iar medicii avertizează că va continua această creştere exponenţială şi în perioada următoare.

Din această multitudine de cazuri, 1.093 sunt pneumonii şi 142 sunt cazuri de gripă. Încă nu au fost confirmate oficial decese de gripă în acest sezon gripal, dar la Terapie Intensivă sunt internaţi mai mulţi pacienţi în stare gravă, atât la spitalele din judeţ, cât şi la Boli Infecţioase.

Numărul de internări rămâne unul extrem de ridicat, peste nivelurile în care numărul de cazuri raportate de DSP era şi de 8.000 pe săptămână, dublu faţă de acum. Sunt 328 de persoane în spital, cu 81 mai multe decât în ultima săptămâni din decembrie, 130 fiind cu infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 123 cu pneumonii şi 75 cu gripe.

„Cu privire la vaccinarea antigripală, conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie şi până pe 09 ianuarie 2024 s-au vaccinat 52.000 de persoane din judeţul Iaşi, din care 50.854 au beneficiat de vaccin antigripal compensat 100% sau 50%, pe baza reţetelor eliberate de medicul de familie sau medicului specialist cu care s-au prezentat la oricare farmacie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar restul de 1.146 au beneficiat de vaccin prin achiziţie proprie de la aceste farmacii”, a precizat DSP Iaşi. 

Comentarii