De Sănătate

Punem punctul pe știi

Iată cât de importantă poate fi vaccinarea antigripală! Copil ajuns intubat la Terapie Intensivă: organismul nu a putut lupta cu gripa

joi, 26 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Iată cât de importantă poate fi vaccinarea antigripală! Copil ajuns intubat la Terapie Intensivă: organismul nu a putut lupta cu gripa

Sezonul virozelor a lovit cel mai puternic în copii: zilnic numărul de cazuri de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii din Iaşi a fost crescut în ultima lună, în special după începerea şcolii şi deschiderea grădiniţelor. Medicii au lansat deja un apel public pentru vaccinarea antigripală, chiar dacă încă nu au fost înregistrate cazuri de gripă: este nevoie de măcar două săptămâni de la momentul vaccinării pentru a dobândi imunitate. Iar „Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu dr. Tamara Roşu, medicul-şef al Unităţii de Primire a Urgenţelor, pentru a înţelege cum se pot agrava cazurile de gripă la copiii şi situaţiile în care aceştia pot ajunge chiar în Terapie Intensivă.

 

Vaccinarea este recomandată pentru toată lumea, spune dr. Tamara Roşu, atâta timp cât nu sunt contra-indicaţii punctuale pe care medicul de familie sau medicul pediatru vor şti să le indice părinţilor în cazul copiilor acestora. Însă cei mai vulnerabili în faţa gripei sunt pacienţii cu boli cronice, în special pe zona respiratorie, cardiologică sau neurologică. Din fericire, explică specialistul, la Iaşi nu au fost înregistrate decese în ultimii ani din cauza gripei, dar la nivel naţional au fost raportate cazuri de copii care au murit după ce organismul nu a putut lupta împotriva infecţiei.

Medicul ne prezintă însă un caz care a ajuns la Terapie Intensivă şi care a fost în stare foarte gravă. „Este un copil venit dintr-un al judeţ, cu boli cronice: avea o boală neurologică şi dizabilităţi neuromotorii. Era nevaccinat şi stătea în cameră cu fraţii mai mici, cu toţii integraţi în colectivitate, la şcoală şi la grădiniţă. Acesta primea o îngrijire foarte bună la domiciliu, cu controale medicale periodice, dar nu se vaccinase antigripal şi apoi s-a infectat. A ajuns în Urgenţe în stare gravă, cu o formă severă de gripă. Era în insuficienţă respiratorie, cu hipotermie, făcuse o criză convulsivă, organismul nu a mai putut să reacţioneze la acest virus şi s-a venit şi un pic mai greu la spital, după o încercare de tratament la domiciliu”, a declarat dr. Tamara Roşu.

La spital, copilul a fost transferat direct la Terapie Intensivă, iar acolo a fost intubat şi ventilat mecanic. A fost un caz foarte complex şi cu riscuri mari, dar acesta şi-a revenit şi s-a recuperat. Dar vaccinarea, atrage atenţia dr. Tamara Roşu, poate împiedica fix aceste cazuri de agravare şi îi poate ajuta pe copii să treacă prin gripă doar cu simptomele unei viroze.

„Nu am avut foarte multe cazuri grave, dar ştiţi cum e? Câteodată şi un singur caz, dacă are complicaţii, are impact asupra vieţii pacientului şi este o problemă pentru că poate se putea evita. Pacienţii cu boli cronice chiar trebuie să intre în această campanie de vaccinare împotriva gripei, dar şi cei aparent sănătoşi. Recomandarea mea este de vaccinare pentru toată lumea, fiindcă noi facem şi recomandări de protecţie, să se evite zonele aglomerate, persoanele bolnave, dar unele nu pot fi aplicate complet”, a precizat medicul.

Aceasta spune că spaţiile închise sunt cele mai periculoase atunci când pui problema răspândirii gripei. Chiar şi o călătorie cu liftul, spune medicul, e suficientă pentru infectare, dacă în acelaşi spaţiu se află o persoană bolnavă care tuşeşte şi strănută.

Riscul în perioada următoare este de dublă sau triplă infectare, în care un copil poate lua şi COVID-19, şi gripă, dar şi virus sinciţial respirator, cele care au circulat şi anul trecut. În caz de răceală, medicul recomandă părinţilor să menţină o izolare a copiilor la domiciliu dacă se observă o febră constată de peste 38 de grade, tuse, dureri în gât, musculare sau rinoree. Se recomandă repaus fizic, hidratare eficientă, medicamente antitermice sau antitusive dacă se impun, iar doar la recomandarea medicului tratament antiviral, care are eficienţă maximă administrat în primele 48 de ore de la debutul simptomelor. Se merge la spital doar în caz de forme severe, cu respiraţie şuierătoare, disfuncţie respiratorie, febră care cedează greu, tuse ineficientă. 

Comentarii