În sfârşit, respirăm! Poli Iaşi a bătut cu noroc o trupă amărâtă, care a ratat un penalty şi a avut două goluri anulate

luni, 25 septembrie 2023, 01:50
6 MIN
 În sfârşit, respirăm! Poli Iaşi a bătut cu noroc o trupă amărâtă, care a ratat un penalty şi a avut două goluri anulate

FC Voluntari – Politehnica Iaşi: 1-2 (1-2), sâmbătă, în etapa a X-a a Ligii I de fotbal

Voluntari: Jesus Fernandez – Boboc, Ricardinho, Paz, Andreş, D. Andrei (’73 A. Niţă) – Sigurjonsson (’73 Carnat), Raţă, Cocian (’46 Răduţ) – Nemec, D. Florea (’46 Dumiter). Antrenori: Marin Dună şi Ilie Poenaru.

Poli: Lung – Martac (’46 A. Ciobanu), Samayoa, Katanec, Ispas – Bordeianu, Marchioni – Luis Phelipe (’76 A. Dumitru), Roman (’61 Jatoba), Gheorghiţă (’79 R. Ion) – Harrison (’61 Buş). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Raţă (’11), Ricardinho (’49), Sigurjonsson (’62), Răduţ (’87) – Martac (’37), Samayoa (’74), Lung (‘90^3), Bordeianu (‘90^7).

Arbitri: George Găman; Daniel Mitruţi, Alexandru Vodă.

0-1, min. 22: Marchioni, cu un şut puternic, pe jos, de la 20 de metri, poziţie centrală;

1-1, min. 27: Boboc, de pe dreapta, i-a pasat la prima bară, în careul mic, lui Nemec, care a reluat de lângă Ilie;

1-2, min. 43: Gheorghiţă, cu un şut de la 6 metri, lateral stânga, după o pasă a lui Harrison, din mijlocul careului.

Politehnica a avut o nouă şansă de a mai şterge din grosul strat de ruşine cu care s-a acoperit în ultima perioadă, când a fost umilită la Zalău, în Cupa României, de o echipă de Liga a III-a şi nu a fost în stare să bată acasă cea mai slabă formaţie din campionat, FC Botoşani, care venise în Copou fără opt jucători de bază.

Sâmbătă, trupa antrenată de Leo Grozavu a jucat la Voluntari, cu o grupare care obţinuse un singur punct în ultimele cinci meciuri, în care încasase 15 goluri, şi avea cea mai slabă apărare din campionat. Gazdele erau lovite şi de serioase probleme de lot, nefiind în stare nici să completeze foaia de joc, în condiţiile în care erau lipsite de cinci piese capitale: stoperii titulari, Matricardi şi Armaş, erau suspendaţi, Merloi şi Aliji – accidentaţi, iar Droppa era trecut aproape de formă pe banca de rezerve.

S-a ajuns astfel ca la Voluntari să apară fundaşii centrali Paz şi Andreş, care aveau împreună 118 minute jucate în acest sezon, fostul dejean Cocian, cu 56 de minute bifate în acest campionat, în care a debutat în elită, Fernandez, debutant în stagiunea actuală, crudul Andrei sau „pensionarii” Nemec (38 de ani) şi Florea, ultimul în drum spre borna 36. În plus, în tabăra trupei ilfovene era o presiune uriaşă, antrenorii Dună (deţinător al licenţei PRO) şi Poenaru (cel care conduce de facto echipa) fiind ameninţaţi cu demiterea în cazul ratării victoriei.

Fiind lipsiţi şi de presiunea tribunelor, care au fost aproape pustii, ieşenii au luat jocul pe cont propriu în startul duelului cu modesta trupă ilfoveană, nereuşind însă să-şi creeze vreo ocazie de gol. De aceea, deschiderea scorului a apărut abia în minutul 22, la primul şut pe poartă al partidei, trimis de Marchioni.

Poli s-a relaxat rapid, iar peste patru minute Lung nu a putut decât să amâne egalarea la încercarea lui Andrei, Nemec finalizând după continuarea fazei. Glonţul trecut pe la urechea Iaşului (golul semnat de Florea în minutul 40 a fost anulat, motivul invocat fiind un ofsaid la Nemec), a generat reacţia oaspeţilor: Harrison l-a încercat pe ezitantul Fernandez (’42), iar peste un minut Gheorghiţă i-a readus pe moldoveni în avantaj. La odihnă s-a intrat cu 1-2 doar pentru că Samayoa a fost inspirat în minutul 45, când a respins din careul mic şutul lui Cocian, pe care scria gol.

În avantaj la pauză şi conştient că, în ciuda posesiei ridicate şi a avantajului la cornere (3-0), raportul ocaziilor din primul act (2-0), a fost de partea gazdelor (la şuturi a fost egal, 3-3 la încercări cadrate), Grozavu a încercat să securizeze defensiva. Dar, dacă una din decizii i-a ieşit tehnicianului (Bordeianu, retras fundaş dreapta, s-a descurcat decent în locul dezastruosului Martac), cealaltă, pasul în spate mult prea apăsat, a făcut ca Voluntari să domine total actul secund, uneori cu autoritate.

Tactica propusă de antrenorul oaspeţilor a avut însă roade pentru că Lung a avut o nouă intervenţie notabilă (’60 – în faţa lui Dumiter) iar şansa a fost de partea Iaşului, mai ales la penaltiul ratat de Nemec, în minutul 65, când slovacul a zguduit bara. Drept urmare, Poli, care nu a contat deloc în atac (şuturile lui Luis Phelipe – ‘58 şi Dumitru – ‘77 şi ’84 au fost doar pentru statistică), a conservat rezultatul şi s-a impus după un act secund în care FC, care a atacat şi cu portarul în prelungiri, a avut superioritate pe toate liniile: 2-0 la ocazii, 1-0 la bare, 5-3 la şuturi, 3-1 la şuturi pe poartă şi cornere.

Protejat de Zeiţa Fortuna, Iaşul respiră astfel, în sfârşit, aerul de deasupra zonei roşii a clasamentului dar, pentru a atinge obiectivul şi a urca spre mijlocul ierahiei unui eşalon modest, în care are mulţi adversari accesibili, e nevoie de creşterea nivelului de exprimare.

Pancu a adus noroc Iaşului

^ Şapte jucători din lotul oaspeţilor, Jankov, Belu, Ştefanovici, Itu, Vaşvari (care a fost scos de pe lista A), Farcaş şi Hrib, nu au făcut deplasarea. Rezerve neutilizate la Poli au fost Ailenei, Vojtus, Katanec, Tincu.

^ Asistentul Vodă a gafat la golul lui Nemec, semnalizând ofsaid. Reuşita a fost validată abia după analiza din camera VAR, Martac scoţându-l clar din ofsaid pe Boboc, autorul pasei decisive.

^ Tot Vodă a anulat şi reuşita lui Florea din minutul 40, fază la care reluările TV nu au fost edificatoare. Gazdele au mai avut un gol anulat, în minutul 48, când Nemec a fost clar în ofsaid, poziţie semnalizată de Mitruţi.

^ Penaltiul gazdelor a fost evident, Samayoa faultându-l pe Dumiter.

^ Gazdele au cerut vehement penalty în minutul 15, când mingea l-a lovit în cot, în careu, pe Martac, şi eliminarea fundaşului ieşean amintit în minutul 37, când jucătorul Politehnicii l-a atacat dur pe Andrei.

^ La meci au asistat, printre alţii, şi fostul selecţioner al României, Anghel Iordănescu, al cărui nume este purtat de arena din Voluntari, şi antrenorul actual al naţionalei de tineret, ieşeanul Daniel Pancu, care domiciliază acum în oraşul ilfovean.

^ Poli s-a întors imediat după meci acasă, urmând să pregătească partida cu Petrolul Ploieşti, din runda a XI-a. Disputa va avea loc lunea viitoare, în Copou, cu începere de la ora 18:00.

^ Leo Grozavu: „O victorie muncită, obţinută şi cu şansă, pentru că la fotbal ai nevoie şi de şansă. Am muncit foarte mult, am alergat, ne-am străduit, am dus multe acţiuni în faţa porţii, am marcat de două ori. Am făcut şi greşeli. Am avut noroc, dar cred că a fost o victorie meritată. În prima repriză am controlat jocul în multe momente, ne-am dezechilibrat când am luat golul, am revenit pe final, când am marcat iar. În a doua repriză am alternat unele momente bune cu altele foarte modeste. E al treilea meci fără înfrângere, contează pentru moral. Trebuie să mai acumulăm puncte în continuare, sperăm că câştigăm şi acasă”. 

 

Comentarii