Încă o categorie de bugetari de lux: un director de la Spitalul de Copii cumulează pensia cu salariul

miercuri, 16 noiembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Încă o categorie de bugetari de lux: un director de la Spitalul de Copii cumulează pensia cu salariul

În ciuda discuțiilor interminabile la nivelul Parlamentului României cu privire la cumulul pensiei cu salariul în funcțiile la stat și a interzicerii, parțial, a acestui obicei, există în continuare „bugetari de lux” în Iași care beneficiază de acest avantaj. 

Un astfel de caz este la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași, unde Natalia Dăngeanu, director financiar contabil, a câștigat concursul anul trecut, a ieșit la pensie la 62 de ani, dar continuă activitatea până la 65 de ani. Între timp, cumulează veniturile din pensie cu cele din salariu. „Totul legal”, au explicat atât angajata, cât și managerul unității medicale pentru „Ziarul de Iași”.

„Nu scrie nicăieri că nu am dreptul să îmi primesc și pensia”

Natalia Dăngeanu a  lucrat în mai multe unități medicale în Iași, fiind în trecut și director financiar contabil la Maternitatea „Elena Doamna”, unde a încercat, fără succes, să ocupe și funcția de manager. S-a prezentat la concursul pentru poziția similară de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași în luna august 2021.

Un an mai târziu, a împlinit 62 de ani, iar de la 1 septembrie 2022 a ieșit oficial la pensie. Doar că femeia a ales să se prevaleze de prevederile Codului Muncii care îi permit să continue încă trei ani activitatea la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Nu a renunțat însă și la pensia cuvenită, pe care o cumulează cu salariul încasat la unitatea medicală: aproape 6.500 de lei lunar, după cum ne-a declarat și aceasta. Nu știm care este valoarea pensiei.

„Eu am dat concurs pe post anul trecut, nu scrie nicăieri că nu am dreptul ca eu să nu îmi primesc pensia și să nu merg mai departe prin cumul, legea este valabilă pentru toata lumea. Condiția este să depui cererea cu 30 de zile înainte de data când ar trebui să ieși la pensie. Trebuie să anunți unitatea medicală, ca ei să își dea acceptul ca tu să rămâi în continuare, lucru care s-a întâmplat. Dacă ei spuneau că nu aprobă, eu atunci aș fi renunțat la pensie, dar nu aveam motiv pentru că cei de la Casa de Pensii mi-au pus legea în față și mi-au spus să fac o hârtie către ei să îmi asigure cumulul de pensie cu salariul”, a declarat ec. Natalia Dăngeanu pentru „Ziarul de Iași”.

Aceasta a lăsat de înțeles că ar fi fost dispusă să renunțe la pensie pentru a continua activitatea la unitatea medicală, dar cei de la Casa de Pensii i-au explicat că e legal să primească ambele venituri și că nu are motiv să renunțe la niciunul dintre ele. Ea a punctat că a solicitat un punct de vedere de la Casa de Asigurări de Sănătate, de la ITM și că a înștiințat și conducerea spitalului, deși legal nu ar fi avut motiv să o facă.

„Nu am nimic de ascuns, muncesc, stau 8-10 ore aici, nu sunt favorizată cu nimic. Oricum salariul de director financiar este de 5.800 de lei plus o viză de control financiar preventiv care e 800 de lei, cam atât. Este o întreagă poveste că directorii financiari au rămas în afara oricărei legi, noi nu suntem plătiți la nivel de Comitet Director, ci la nivel de economiști”, a mai declarat femeia.

Spitalul a analizat încheierea contractului de muncă, dar s-a împiedicat de legi

Contactată de „Ziarul de Iași”, managerul unității medicale, Alina Belu, a lăsat de înțeles că s-a luat în calcul inclusiv încetarea contractului de muncă în cazul directorului financiar contabil, dar că nu există un cadru legal pentru acest lucru.

„Are dreptul, conform Codului Muncii, să fie în câmpul muncii până la 65 de ani, acum are 62 de ani. Dacă ne dă în judecată, câștigă. Am întrebat și la ITM, ni s-a răspuns că trebuie să respectăm Codul Muncii și nu avem voie. Este Legea 263, articolul 118, unde este permis acest lucru: adică cumularea pensiei cu salariul. Dacă există vreo altă speță, unde a fost interpretat altfel nu știm, noi nu am găsit”, a declarat Alina Belu. 

Comentarii