Încă se caută furnizori pentru „Cornul şi laptele”. Firma primarului din Tg Frumos a „prins” Paşcaniul

joi, 05 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 Încă se caută furnizori pentru „Cornul şi laptele”. Firma primarului din Tg Frumos a „prins” Paşcaniul

Doar 6 din cele 15 loturi de alimente pentru elevi şi preşcolari au fost atribuite. Lipsa celor trei categorii de produse în prima parte a anului şcolar a dus la o „economie” de câteva milioane de lei.

La mai bine de o lună după ce a fost admonestată public, administraţia judeţului a relansat licitaţia pentru desemnarea furnizorilor de alimente destinate Programului pentru şcoli al României. Este vorba de 9 dintre cele 15 loturi rămase neatribuite la licitaţia precedentă, lansată la sfârşitul lunii septembrie.

Practic, pentru aceste 9 loturi, nu fusese depusă nicio ofertă până la termenul desemnat de prima procedură, respectiv 3 noiembrie. Ele sunt evaluate acum la un cost de 6,75 milioane de lei, consistent mai mic decât valoarea totală estimată la prima procedură, de 18,6 milioane de lei pentru toate cele 15 loturi.

CITESTE SI: Primăriile au scăpat de licitaţiile pentru “laptele şi cornul” elevilor

Pentru şase loturi au fost înregistrate tot atâtea oferte, câte una pentru fiecare. De remarcat că firma de panificaţie a familiei primarului din Tg. Frumos, Ţac-Ţac SRL, se va ocupa şi de zona Paşcani (IV), cu toate că şi familia primarului din municipiul de pe Siret deţine o firmă de produse de panificaţie care aduce venituri frumuşele – jumătate de milion de lei numai din dividende, potrivit declaraţiei de avere a edilului.

Doar că SC Panificaţie Tradiţională SRL nu s-a arătat interesată de Programul pentru şcoli.

Judeţul este împărţit în cinci zone şi fiecare dintre acestea primeşte trei categorii de alimente (fructe, lactate şi produse de panificaţie) în funcţie de numărul copiilor înscrişi în grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/ acreditate şi particulare acreditate şi al celor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular.

CITESTE SI: Judeţul, împărţit în cinci zone pentru corn, lapte şi mere pentru elevi. 18,6 milioane, estimări pe total

Zona V (municipiul Iaşi) este cea mai mare, cu aproximativ 29,3 mii de beneficiari şi 4,7 milioane de porţii. Aici, mai trebuie găsiţi furnizori/ distribuitori pentru produse de panificaţie, în valoare estimată de 1,31 milioane de lei, şi pentru produse lactate, 1,33 milioane de lei.

Valorile sunt în scădere faţă de prima procedură, când erau aproape duble, pentru că, până la desemnarea câştigătorilor, se va pierde şi o bună parte din semestrul II. Ofertele sunt aşteptate până pe 8 februarie.

Zona IV, unde mai trebuie doar produsele lactate, se referă la 10.782 de copii din vestul judeţului, de la Lespezi până la Răchiteni, inclusiv Paşcani. Zona I, cu 16 mii de copii, cuprinde sud-estul judeţului, de la Ungheni la Ipatele, iar Zona II, cu 15 mii de beneficiari, acoperă nord-estul judeţului, de la Bivolari la Popeşti (inclusiv Holboca, Rediu şi Miroslava).

Aici, urmează să fie atribuite contractele pentru produse de panificaţie şi lactate. Pentru Zona a III-a, cu 12,6 mii de elevi şi preşcolari din cele trei oraşe – Hârlău, Tg. Frumos şi Podu Iloaiei – şi comunele din vecinătatea lor, e nevoie de contracte de furnizare a produselor lactate şi a fructelor.

Consiliul Judeţean Iaşi explica în urmă cu o lună, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, că programul pentru şcoli al României nu se desfăşoară în nicio şcoală din Iaşi din cauza licitaţiilor care încă erau la acea vreme în curs de derulare.

În Iaşi sunt peste 83 de mii de preşcolari şi elevi de clase primare şi gimnaziu care ar trebui să primească pe parcursul unei săptămâni, gratuit, două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi cinci porţii de produse de panificaţie. Procedura aflată acum în derulare acoperă o perioadă de 76 de zile, respectiv 15 săptămâni.

Comentarii