Încă un muzeu se pregăteşte de restaurare: Casa Nicu Gane

joi, 02 august 2018, 01:50
1 MIN
 Încă un muzeu se pregăteşte de restaurare: Casa Nicu Gane

Casa Nicu Gane, al treilea muzeu propus de Consiliul Judeţean pentru restaurare – după „Casa Dosoftei“ şi „Casa Pogor“ – a intrat în etapa de precontractare a finanţării. În această fază, CJ trebuie să transmită Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est toate documentele necesare pentru semnarea contractului de finanţare. 

Casa Memorială „Nicolae Gane“ se află de 12 ani în conservare din cauză că structura de rezistenţă este serios afectată. Suma necesară pentru restaurarea şi reintroducerea monumentului istoric în circuitul turistic este de 1,3 milioane de euro. Imobilul a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi, înainte să devină locuinţa scriitorului şi omului politic Nicolae Gane (care a fost primarul Iaşului în perioada 1872-1911) a găzduit Consulatul Franţei la Iaşi.

Din 1948, în clădire au funcţionat birourile fostei Întreprinderi de Gospodărire Comunală şi Locativă, IGCL – „strămoşul“ Apavital, iar în anul 1993 imobilul a devenit muzeu. „Lucrările de restaurare a Muzeului «Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul» au început deja, în perioada următoare vor fi demarate şi la Muzeul «Vasile Pogor» şi sperăm ca, în cel mai scurt timp posibil, să contractăm şi fondurile necesare pentru Casa Memorială «Nicolae Gane»“, a declarat, optimist, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean. 

 

 

 

Comentarii