Încep să curgă banii pentru piste de biciclete în tot judeţul. Nu însă şi contractele de execuţie

marți, 01 august 2023, 01:50
3 MIN
 Încep să curgă banii pentru piste de biciclete în tot judeţul. Nu însă şi contractele de execuţie

Banii pentru construirea pistelor pentru biciclişti au început să fie împărţiţi de anul trecut prin PNRR, dar abia de acum încep lucrările. Administraţia comunei Ţuţora este prima din judeţ care a atribuit, la sfârşitul săptămânii trecute, contractul de amenajare a 6 km de piste. 

Firma Ungureanu Trans, care şi l-a adjudecat pentru 1,26 milioane de lei, are trei luni la dispoziţie să finalizeze reţeaua locală.

„Pista pentru biciclete proiectată are continuitate şi va asigura conexiune cu puncte de interes de la nivel local, precum dispensarul, şcoala, sediul primăriei, biserica”, se arată în Caietul de sarcini care a însoţit procedura de licitaţie. Documentul precizează şi structura pistei: lăţime a platformei variabilă între 1,2-2m, 15 cm strat de fundaţie din balast, 5 cm strat de nisip şi 10 cm grosime placă din beton.

„Reţeta” a fost preluată de comuna Hărmăneşti, care aşteaptă până joi ofertele în cadrul licitaţiei care a pornit de la 1,05 milioane de lei. Aici, urmează să fie amenajaţi 800 de metri de pistă în intravilanul satului Hărmăneştii Vechi şi 1200 de metri în satul Boldeşti.

Cerinţa este „o lăţime a pistei de minim 2,0 m amenajată în două piste de lăţime minim 1 metru, câte una pentru fiecare sens de circulaţie, care este continuu pe toată lungimea şi asigură conexiunea între puncte de interes local”, precizează anunţul de licitaţie. După atribuirea contractului, cele două piste trebuie să fie finalizate în decurs de un an.

Şi comuna Ciorteşti beneficiază de o finanţare de 1,5 milioane de lei, bani cu care administraţia urmăreşte construirea a 6,5 km de piste pentru biciclete. Platforma luată în calcul este de 1,2 metri, mărginită de borduri, semnalizată cu 52 de indicatoare în total şi, bineînţeles, cu marcaje longitudinale şi transversale. Termenul de depunere a ofertelor este 18 august, lucrările fiind preconizate să dureze 7 luni.

Toate trei comunele sunt menţionate în lista proiectelor de acest fel declarate câştigătoare pe 2 noiembrie anul trecut la Ministerul Dezvoltării. Cei mai puţini bani au ajuns la Vlădeni, doar 203 mii lei, Cristeşti şi Şcheia, puţin peste 730 de mii de lei la fiecare, iar cei mai mulţi, la Holboca, 2,1 milioane de lei, Stolniceni-Prăjescu, 1,85 de milioane, şi Victoria, 1,82 milioane de lei.

Pe listă mai apar comunele Aroneanu, Balş, Brăeşti, Coarnele Caprei, Golăieşti, Lungani, Mirosloveşti, Moţca, Movileni, Plugari, Răchiteni şi Tansa. Cu câteva zile înainte, pe 19 octombrie, comuna Dumeşti primise 1,18 milioane de lei în acelaşi scop, dar nicio licitaţie nu a fost lansată până acum.

Interesant este că oraşul Podu Iloaiei este câştigătorul incontestabil al selecţiei, numele localităţii apărând în două rânduri la Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, iar o dată la Administraţia Fondului de Mediu. Astfel, odată cu comunele enumerate mai sus, administraţia Podu Iloaiei apare cu aproape 12 milioane de lei alocaţi în acest scop.

Trei săptămâni mai târziu, pe 23 noiembrie, oraşului îi mai sunt repartizate 4,86 de milioane. Aşa cum am relatat deja, primăria locală a obţinut şi de la Administraţia Fondului de Mediu 2,84 milioane de lei pentru 2,84 km de piste. Totuşi, până acum, Primăria Podu Iloaiei nu a lansat nicio procedură menită să achiziţioneze serviciile de execuţie a pistelor de biciclete.

Comentarii