Închisoare pe viață pronunțată la Iași: un criminal în serie

vineri, 11 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Închisoare pe viață pronunțată la Iași: un criminal în serie

Ieşeanca ucisă de concubinul său care a bătut-o timp de 5 zile a fost răzbunată de judecători. Magistraţii Curţii de Apel l-au condamnat miercuri pe Ovidiu Moroşanu la pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal, închisoarea pe viaţă, pentru omor calificat asupra unui membru de familie. În iulie, magistraţii Tribunalului îi aplicaseră aceeaşi pedeapsă, considerând că au avut de-a face cu un criminal în serie, iar judecătorii instanţei superioare le-au confirmat aprecierea, respingând apelul declarat de Moroşanu ca nefondat. În cel mai fericit caz, acesta va putea solicita liberarea condiţionată în 2052.

Ovidiu Moroşanu fusese reţinut la sfârşitul lunii aprilie după ce, băut fiind, comisese un accident de circulaţie cu Dacia abia cumpărată. Pe când Moroşanu se afla în arest preventiv, iubita sa, I.K., a vândut maşina. Liberat şi introdus în arest la domiciliu, bărbatul a început imediat să o bată pe I.K., reproşându-i vânzarea automobilului, dar şi faptul că l-ar fi înşelata. După două zile de bătăi aproape continui, femeia şi-a pierdut cunoştinţa. Totuşi, Moroşanu a continuat agresiunea timp de încă trei zile. Conform propriilor declaraţii ulterioare, când a constatat că faţa iubitei sale devenise atât de tumefiată, încât nu mai avea unde să dea, a început să o lovească peste cap şi, mai ales, între picioare. A sunat la 112 abia atunci când a observat că femeia nu mai respiră, dar a refuzat să încerce resuscitarea până la sosirea ambulanţei. El a respins acuzaţia de omor, punând decesul femeii pe seama Fenobarbitalului, un sedativ pe care I.K. îl lua pentru tratarea unei afecţiuni psihice. Analizele ulterioare nu au depistat însă urme de medicament în organismul acesteia, iar necropsia a stabilit că decesul lui I.K. fusese cauzat exclusiv de loviturile aplicate de bărbat.

Ovidiu Moroşanu nu se afla la prima infracţiune de acest gen. În 2005, fusese condamnat la 15 ani de închisoare după ce o ucisese în bătaie pe mama iubitei sale de atunci. Femeia, imobilizată la pat, îşi făcuse necesităţile fiziologice în pat. Moroşanu s-a enervat şi a lovit-o până a ucis-o, în acelaşi mod în care avea să o omoare ulterior şi pe I.K. Constatând similitudinile în modalitatea de operare, magistraţii Tribunalului au apreciat că Moroşanu manifestare un comportament specific unui criminal în serie şi i-au aplicat pedeapsa maximă, prima condamnare de acest tip pronunţată la Iaşi în acest an. Confirmarea sentinţei de către Curtea de Apel este definitivă. 

Comentarii