Influenţa schimbărilor climatice asupra vectorilor şi bolilor vectoriale: ţânţari, căpuşe etc. Interesantă lansare de carte la USV Iaşi, ieri

sâmbătă, 21 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Influenţa schimbărilor climatice asupra vectorilor şi bolilor vectoriale: ţânţari, căpuşe etc. Interesantă lansare de carte la USV Iaşi, ieri

Ieri, 20 octombrie, în cadrul conferinţei de încheiere a Congresului Ştiinţific “Life Sciences Today for Tomorrow”, de la Facultatea de Medicină Veterinară, Universitatea de Ştiinţele Vieţii (USV) Iaşi, a avut loc lansarea monografiei “Influenţa schimbărilor climatice asupra vectorilor şi bolilor vectoriale”, redactată de Larisa Ivănescu, Liviu Miron, Gabriela Martinescu, Lavinia Andronic, Cecile Nabet, Luciana Crivei, Ilie Bodale şi Smaranda Grigore-Hristodorescu.

Monografia prezintă un fenomen actual pentru sănătatea publică: emergenţa şi re-emergenţa unor boli transmise prin vectori (ţânţari, căpuşe, flebotomi), datorat impactului încălzirii globale asupra mediului. 

Supraîncălzirea, din ce în ce mai aproape

Oamenii de ştiinţă prevăd că este posibil ca lumea noastră supraîncălzită să depăşească o limită cheie de temperatură pentru prima dată în următorii câţiva ani. Cercetătorii spun că există riscul de a trece de pragul de încălzire de 1,5°C între 2023 şi 2027. “Cifra de 1,5°C a devenit un simbol al negocierilor globale privind schimbările climatice. Ţările au convenit să urmeze eforturile pentru a limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius în conformitate cu acordul de la Paris din 2015.

Odată cu Acordul de la Paris, ţările au stabilit un cadru îmbunătăţit de transparenţă (ETF) Enhanced Transparency Framework). În cadrul ETF, începând din 2024, ţările vor raporta în mod transparent despre acţiunile întreprinse şi progresele în ceea ce priveşte atenuarea schimbărilor climatice, măsurile de adaptare şi sprijinul oferit sau primit”, a scris prof. univ. dr. Liviu Dan Miron, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România.

Grijă pentru toate vietăţile planetei

Dar asupra insectelor, artropodelor sau a altor nevertebrate considerate responsabile de transmiterea unor agenţi patogeni nu trebuie îndreptată atenţia noastră? Aceasta este o altă problematică prezentată în monografie.

“Nu trebuie corelate efectele încălzirii globale cu sănătatea omului, cu sănătatea animalelor şi nu în ultimul rând cu sănătatea mediului, conform conceptului One Health? Efectele încălzirii globale şi impactul asupra bolilor transmise de vectori, atât la om cât şi la animale, reprezintă un subiect primordial în contextual actual (…)”, se arată în prefaţa semnată de prof. univ. dr. Liviu Dan Miron

Comentarii