Instanţa nu dă de capăt cazului blocului lui Bolobiţă, ridicat între case, în centru. Un document oficial eronat?

marți, 13 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Instanţa nu dă de capăt cazului blocului lui Bolobiţă, ridicat între case, în centru. Un document oficial eronat?

A opta amânare a pronunţării pe cererea de anulare a autorizaţiei de construire a imobilului peste un monument istoric. Investitorul şi autorităţile locale dau vina pe un document oficial eronat, deşi blocul pune în umbră o casă vecină.

Instanţa Tribunalului Iaşi a stabilit un nou termen pentru pronunţarea verdictului în controversatul caz al blocului construit pe strada Nicolae Bălcescu 17A/ Octav Botez 1A. Aşa cum am mai relatat, hotărârea este aşteptată încă din 18 mai, dată de la care au survenit mai multe amânări, mai exact opt la număr.

Autorizaţia de construire a fost emisă în martie 2018, iar câteva luni mai târziu, chiar lângă gardul şantierului, liberalii contestau documentaţia pe care se baza proiectul şi pe primarul devenit între timp coleg de partid, că a dat undă verde ridicării blocului.

CITESTE SI: Care imobil din cele „trei numere 17“ este monument? Joc politic, nu de logică

Lista Monumentelor Istorice din judeţul Iaşi include clădirea pe care investitorul a demolat-o ca să facă loc blocului de locuinţe. În instanţă, primăria şi celelalte instituţii implicate au susţinut că lista ar conţine greşeli şi au făcut din pix monument istoric o clădire de alături, luându-i prin surprindere pe proprietarii ei.

Vechea casă a aparţinut unui avocat, Petru Pogonat, devenit primar, apoi prefect al Iaşului şi ulterior vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada interbelică. Confiscată de statul român în anii ’50, clădirea s-a deteriorat continuu, iar urmaşii s-au judecat ani de zile pentru retrocedare. Ea figurează şi acum în Lista Monumentelor Istorice, deşi nu mai există.

CITESTE SI: Procesul casei demolate de pe strada Bălcescu face victime colaterale

Dat deja în folosinţă, blocul ridicat de investitorul imobiliar Cristinel Bolobiţă a trecut peste mai multe prevederi legale, de la modificarea destinaţiei unor spaţii, precum parcarea deschisă prevăzută la demisol „mutată” în jurul blocului, până la intervenţii suplimentare – precum un zid de sprijin construit fără efectuarea cercetării arheologice. În ceea ce îl priveşte, investitorul ne-a declarat că a respectat toate reglementările. 

Comentarii