Institutul de Boli Cardiovasculare are de plată 1 milion de lei pentru incendiul din urmă cu 6 ani

joi, 14 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Institutul de Boli Cardiovasculare are de plată 1 milion de lei pentru incendiul din urmă cu 6 ani

Institutul de Boli Cardiovasculare a primit nota de plată pentru incendiul de acum șase ani. După ce inițial a plătit pentru îndepărtarea molozului și curățarea etajului ars, Uniqa Asigurări SA își cere acum banii înapoi, în instanță. Tribunalul a atribuit Institutului responsabilitatea pentru incendiu și l-a obligat să plătească.

Incendiul izbucnit în noaptea de 10/11 aprilie 2018 a distrus în întregime etajul VI al Institutului din Copou. Apa folosită de pompieri pentru stingerea incendiului s-a infiltrat însă și la etajele inferioare, adminsitrate de Spitalul Clinic „C.I. Parhon”, afectând tavanele, pereții, pardoselile, dar și instalația electrică. Pentru partea din imobil aflată în administrarea sa, Spitalul „C.I. Parhon” avea încheiată o poliță de asigurare împotriva incendiului și altor riscuri. Ca urmare, Uniqa Asigurări SA a achitat în iunie 2018 suma de 846.300 lei, pentru acoperirea costurilor lucrărilor de curățenie, respectiv îndepărtarea molozului și a resturilor. Ulterior, firma de asigurări s-a îndreptat împotriva ICBV, considerat responsabil de producerea pagubelor, pentru a-și recupera banii.

În fața magistraților Tribunalului, reprezentanții Uniqa SA au solicitat obligarea ICBV la plata a 993.000 lei, reprezentând suma plătită către Spitalul „C.I. Parhon” și dobânda legală la aceasta. De cealaltă parte, în întâmpinarea depusă la dosar, oficialii ICBV au apreciat acțiunea asigurătorului ca fiind prematură. Dosarul penal deschis în 2018, pentru distrugere din culpă, se află încă în lucru. Prin urmare, nu există încă determinate o cauză probabilă a incendiului și nici un responsabil prezumtiv, ceea ce ar trebui să exonereze de răspundere Institutul.

Judecătorii nu au considerat necesar să aștepte finalizarea oficială a anchetei care trenează de șase ani. Ei au cerut la dosar rapoartele de expertiză deja efectuate, ca și documentele înaintate de Institut la solicitarea anchetatorilor. Acestea arătau clar că incendiul izbucnise la etajul VI, administrat de IBCV. Procesul-verbal de intervenție întocmit de pompieri după incendiu menționa drept cauză probabilă efectul termic al curentului electric, respectiv supraîncălzirea aparatelor electrice lăsate sub tensiune, coroborată cu neverificarea și neîntreținerea echipamentelor electrice. Focul izbucnit fusese observat târziu, ceea ce a îngreunat eforturile de localizare și stingere a acestuia. De altfel, la momentul respectiv, IBCV nu deținea autorizația de securitate la incendiu. Ca urmare, magistrații Tribunalului au apreciat acțiunea Uniqa SA drept întemeiată și au obligat IBCV la plata sumei solicitate de asigurător. Sentința Tribunalului nu este încă definitivă. Ea a fost contestată de IBCV, dosarul intrând marți pe rolul Curții de Apel. 

Comentarii