Interesanta legătura dintre episcopul-auxiliar de Iaşi, Petru Sescu, şi o episcopie care exista în antichitate în nordul Africii

luni, 03 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Interesanta legătura dintre episcopul-auxiliar de Iaşi, Petru Sescu, şi o episcopie care exista în antichitate în nordul Africii

S-a împlinit un an, la finalul lunii septembrie, de când Episcopia Romano-Catolică din Iaşi are un nou episcop auxiliar de Iaşi: Preasfinţitul Petru Sescu. Cu această ocazie, reprezentanţii episcopiei au explicat şi felul în care sunt alese titlurile pentru episcopi, în general, arătând un aspect interesant cu privire la cazul lui PS Sescu. 

Preasfinţitul Petru Sescu

Conform ercis.ro, fiecare episcop diecezan are titlul propriei episcopii, spre exemplu PS Iosif Păuleţ este episcop de Iaşi. În schimb, episcopii auxiliari şi cei din diplomaţie primesc titlul unei episcopii din Antichitate care nu mai există în zilele noastre. În cazul lui PS Petru Sescu, titlul primit de către acesta este episcop de Murcona, o dieceză care provine din nordul Africii, existând în zona Algeriei, şi care este întâlnită în unele documente şi sub denumirea de „Nurcona”.

„Unii autori identifică Murcona ca fiind situată în nordul Algeriei, în regiunea antică Mauritania Cezariană, la doar 45 de kilometri de ţărmul Mării Mediterane. În antichitate, până la invazia islamică din anul 670, existau în Algeria în jur de 350 de episcopii, conform unui studiu al istoricului francez Joseph Mesnage, care a încercat o identificare a acestora. Sediul Episcopiei de Murcona s-ar fi aflat pe raza localităţii de azi Hammar bou Hadjar”, au precizat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

„Unii autori identifică Murcona ca fiind situată în nordul Algeriei, în regiunea antică Mauritania Cezariană, la doar 45 de kilometri de ţărmul Mării Mediterane

Sunt cunoscuţi doar doi episcopi de Murcona din documentele care au supravieţuit testului timpului. Primul dintre ei a purtat numele de Auxilius şi a participat la Conciliul din Cartagina, semnând împreună cu Sfântul Augustin cunoscutul document împotriva ereziei donatiste.

„Al doilea este episcopul Maddanius, al cărui nume apare pe lista participaţilor la întâlnirea de la Cartagina, convocată de regele Huneric al vandalilor în anul 483. Deoarece Huneric era arian fervent, Maddanius, ca mulţi episcopi catolici, a fost exilat. Murcona, fiind clar identificată de către specialişti, a fost reintrodus în rândul episcopiilor titulare de către Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1989. La data de 14 mai 1991 a fost numit episcop de Murcona John Richard Sheets, SJ, episcop auxiliar de Fort Wayne-South Bend (SUA), care a decedat la 16 aprilie 2003. A urmat Claude-Joseph Azéma, numit la 22 mai 2003 episcop auxiliar de Montpellier (Franţa), care a decedat la 6 septembrie 2021. Al treilea episcop de Murcona, după 1989, este Monseniorul Petru Sescu, numit auxiliar de Iaşi la data de 30 septembrie 2021”, au mai explicat cei de la episcopiei.

 

 

Comentarii