Iohannis declară: Rotația guvernamentală se va întâmpla. Exact în ziua în care legile Educaţiei au ajuns în Parlament!

miercuri, 05 aprilie 2023, 01:50
1 MIN
 Iohannis declară: Rotația guvernamentală se va întâmpla. Exact în ziua în care legile Educaţiei au ajuns în Parlament!

Ciudată coincidenţă! Mai ales că, în urmă cu câteva săptămâni, Iohannis spunea altceva: „Și atunci când coaliţia va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părţile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere şi în conformitate cu Constituţia voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”.

Acum câteva săptămâni rotaţia guvernamentală nu era sigură. Acum este. Schimbarea vine, probabil, de la înţelegerea dintre Iohannis şi Ciolacu: îmi treceţi rapid prin parlament legile Educaţiei, te desemnez premier în luna mai.

Ciolacu a vrut o confirmare publică a faptului că Iohannis nu pune piedici rotaţiei, confirmare care a şi venit de la preşedinte, exact în ziua în care legile Educației  au ajuns în Parlament. PSD a anunțat  o dezbatere proprie pe legile Educației. A disparut, in urma trocului Iohannis-Ciolacu!

Ligia Deca a declarat, sigură fiind, că în parlament va exista o procedură de urgenţă pe legile Educaţiei, cu o comisie mixtă, Senat-Camera Deputaţilor,  care va „dezbate” în câteva săptămâni legile Educaţiei, fără să le aducă vreo modificare, fără să preia amendamente de la parlamentari, pentru că aşa se împlineşte „vrerea ce a voit”. Ce dorește și ce este necesar poporului român, nu mai conteză!

Ce câştigă preşedintele Iohannis

Preşedintele Iohannis vrea să-i rămână numele în istorie ca fiind „Alexandru Ioan Cuza 2.0”, prin reforma învăţământului creată de el. Alte realizări a două mandate nu prea există.

Legile Educaţiei, ca şi România Educată,  au fost criticate de numeroşi specialişti, oameni de cultură, personalităţi ale elitei româneşti. În primul rând pentru că nu pot fi opera unui singur om. Era nevoie de o dezbatere aprofundată în societate, şi preluare a ideilor şi observaţiilor celor care chiar se pricep şi lucrează în învăţământ. N-a existat o astfel de dezbatere, într-un termen rezonabil de timp, cu transparenţă şi preluarea propunerilor pertinente.

Chiar presupunând că vor fi promulgate în vara acesta, urmează o legislaţie secundară, formată din circa 500 de HG-uri, OM, metodologii, care să operaţionalizeze prevederile din lege. Cu Marcel Ciolacu la cârma guvernului, m-aş mira că ministrul Ligia Deca să poată duce la bun sfârşit, într-un timp aşa de scurt, cadrul legislativ necesar intrării în vigoare a legilor la începutul anului şcolar viitor. Viitorul premier Ciolacu va interveni să pună în legislaţia secundară opiniile şi opţiunile PSD în materie de învăţământ. Ministrul Ligia Deca nu va fi de acord, şi de aici un scandal monstru.

Preşedintele Iohannis promite că se va implica pentru ca lucrurile să meargă bine. („Nu cred că există o alternativă viabilă la această coaliție. În același timp, va veni cu probleme suplimentare care vor trebui negociate. Mă voi implica pentru bună funcționare a lucrurilor”).

Preşedintele Iohannis îşi face iluzii. Cu Marcel Ciolacu, care a şi declarat că nu are un parteneriat cu Iohannis, ci doar cu premierul Ciucă („Nicu şi Marcel”), nu se poate negocia. Puterea îi va lua minţile, şi va face doar ce vrea el să facă.

De altfel, în ultimul an de mandat, un preşedinte român este abandonat cam de toate instituţiile. De la Servicii Secrete, la Armată, ministere, guvern. Şi PNL dă semne că ar vrea să-şi ia soarta în propriile mâini, mai ales că vin şi alegerile. Aşa că implicarea dorită de Iohannis va străluci prin absenţă.

Nu ştiu dacă preşedintele Iohannis realizează că de legile sale pe Educaţie se poate alege praful şi pulberea, pentru că noua putere, venită în 2024, va dori să le schimbe după chipul şi asemănarea sa. Aşa s-a întâmplat şi cu Legea Educaţiei Naţionale apărută sub mandatul ministrului Funeriu. Aşa se întâmplă întotdeauna în lipsa unui minim consens social care să susţină o anumită lege. Aşa că speranţa lui Iohannis că va fi „Alexandru Ioan Cuza 2.0” este utopică. Nu mai trăim vremurile acelea.

Ce câştigă Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu se visează premier. Este visul vieţii sale. Se ştie că în guvern premierul are ultimul cuvânt şi va face doar ce crede el că trebuie făcut. Inclusiv în domeniul Educaţiei. De aici un scandal perpetuu între el,  preşedintele Iohannis şi ministrul Ligia Deca.

Şi încă un motiv pentru care Ciolacu va eşua. Fără banii din PNRR nu-şi poate ţine promisiunile făcute populaţiei, cum singur a afirmat într-o şedinţă la PSD. Ori banii din PNRR sunt condiţionaţi de reforme foarte dure promise şi semnate de România. Deja tranşa a doua, cu termen în martie a fost blocată de CE pentru neîndeplinirea jaloanelor şi ţintelor asumate, iar tranşa a treia este şi mai îndepărtată, pentru că este condiţionată de rezolvarea problemei pensiilor, mai ales a celor speciale. La ora actuală nu se întrevede rezolvarea acestui jalon, aşa că nu vor veni banii din PNRR. Ce va face premierul Ciolacu atunci?

Pe de altă parte, dacă se va respecta ad litteram Acordul de guvernare, PNL va prelua ministerele Finanţelor şi Transporturilor, iar PSD se va pricopsi cu ministerul Fondurilor Europene. Soluţia perfectă pentru Ciolacu să aibă scandal  cu miniştri liberali, şi să plătească şi pentru nevenirea banilor din PNRR.

Încurcate sunt căile guvernării şi nu cred că Iohannis va putea interveni să rezolve ce nu poate fi rezolvat!

Articol apărut pe adevarul.ro

Ștefan Vlaston este profesor de matematică, președinte al Asociației EDU CER, Educație și Cercetare. A fost director de liceu, timp de 16 ani, în perioada 1990-2006

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii