Juriştii municipalităţii pierd un proces cu firma lui Cheşcu pentru că nu au timbrat recursul

vineri, 08 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Juriştii municipalităţii pierd un proces cu firma lui Cheşcu pentru că nu au timbrat recursul

Primăria a pierdut la masa verde unul dintre procesele născute în urma dosarului „Flux”. După descinderile procurorilor în Palatul Roznovanu, municipalitatea a suflat şi în iaurt, blocând numeroase proiecte de noi construcţii. 

Urmarea a fost un lanţ de procese în care Primăriei i se cere să continue procedurile de autorizare. Unul dintre ele, declanşat chiar de Flux SRL, a fost pierdut definitiv de Primărie. Motivul: unul cel puţin surprinzător.

Municipalitatea a reacţionat doar după începerea procesului

În aprilie 2019, SC Flux SRL obţinuse certificatul de urbanism necesar construirii unui bloc cu birouri, locuinţe şi spaţii comerciale pe un teren de 5.100 mp deţinut pe strada Ciurchi. Anul următor, firma a solicitat aprobarea planului urbanistic zonal printr-o hotărâre a Consiliului Local. Proiectul nu a mai ajuns însă pe masa consilierilor locali, iar după o adresă către Primărie la care nu a primit niciun răspuns, Flux SRL s-a adresat instanţei. Firma a solicitat obligarea CL la adoptarea unei hotărâri prin care să fie soluţionată cererea de aprobare a PUZ, dar şi obligarea secretarului CL şi arhitectului-şef al municipiului la plata a 20.000 de euro, respectiv cheltuielile efectuate de Flux cu întocmirea documentaţiei.

Abia după ce a fost trimisă în judecată, municipalitatea a reacţionat, invocând faptul că din documentaţia Flux lipsea un înscris care să ateste că terenul nu era înregistrat ca spaţiu verde, ca şi a celui care să demonstreze desfăşurarea dezbaterii publice. Argumentele au fost respinse de magistraţii Tribunalului, care au arătat că Primăria avusese tot timpul de pe lume pentru a cere Flux SRL să completeze dosarul cu actele lipsă. Ca urmare, CL a fost obligat să ia în discuţie şi să soluţioneze proiectul de PUZ înaintat de Flux SRL.

Sentinţa a rămas definitivă: au lipsit 100 de lei

Sentinţa Tribunalului a fost contestată de municipalitate, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel. Magistraţii acestei instanţe nu au avut însă ce să judece. La primul termen de judecată, desfăşurat miercuri, judecătorii au constatat că juriştii Primăriei nu achitaseră taxa de timbru pentru promovarea recursului. Cu puţine excepţii, aceasta se ridică la maxim 100 de lei. Recursul declarat de Primărie a fost anulat ca insuficient timbrat, iar sentinţa Tribunalului a devenit definitivă. 

Comentarii