La admitere, interesul pentru ecologie e la fel ca pentru greaca veche: un candidat pe 3 locuri!

vineri, 22 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 La admitere, interesul pentru ecologie e la fel ca pentru greaca veche: un candidat pe 3 locuri!

La Universitatea „Cuza” sunt şi specializări unde „bate vântul” la Facultăţile de Biologie, Fizică sau Litere.

Nu toate specializările de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi s-au bucurat de concurenţele foarte ridicate prezentate ieri de „Ziarul de Iaşi”. Există unele zone unde nu au fost acoperite integral nici locurile la buget, iar în sesiunea din toamnă se va încerca atragerea de noi candidaţi.

O astfel de specializare este Ecologie şi protecţia mediului, de la Facultatea de Biologie, unde au fost 0,32 de candidaţi pe un loc bugetat. Şi la Facultatea de Chimie, specializarea Biochimie tehnologică sunt 0,79 de candidaţi / loc bugetat, însă celelalte două ramuri ale facultăţii au acoperite integral, cu concurenţă, locurile de la buget.

O situaţie ieşită din comun se înregistrează la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor: la domeniul Cibernetică, statistică şi informatică economică, unde s-a înregistrat a doua cea mai mare concurenţă din toată universitatea, la Informatică economică (7,94 studenţi / loc bugetat), se înregistrează şi cea mai mică concurenţă din toată facultatea, la specializarea Statistică şi previziune economică: doar 0,67 candidaţi / loc bugetat.

Două dintre cele mai mici concurenţe din toată universitatea se înregistrează la Facultatea de Fizică: la specializarea cu acelaşi nume, dar predare în limba engleză, au fost doar 0,2 candidaţi / loc bugetat, aceeaşi concurenţă fiind înregistrată şi la Fizică Tehnologică.

Nici Geografia turismului în limba franceză, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, nu a stârnit un interes foarte mare, fiind 0,4 candidaţi / loc bugetat, mai fiind trei specializări de la aceeaşi facultate cu o concurenţă de sub 1: Hidrologie şi meteorologie, cu 0,77, Geochimie, cu 0,62, şi Inginerie geologică, cu 0,94.

Şi Facultatea de Litere înregistrează concurenţe scăzute la trei specializări, una dintre ele fiind cu o tradiţie de interes mai scăzut – Filologia clasică (limba latină, limba greacă veche), unde sunt doar 0,33 candidaţi / loc bugetat. Celelalte două sunt Limba şi literatură rusă – 0,54 de candidaţi / loc bugetat şi Limba şi literatura franceză – 0,79 candidaţi / loc bugetat.

Doar cele două facultăţi de teologie, ortodoxă şi romano-catolică, mai au specializări unde nu sunt acoperite, pe hârtie, locurile la buget: la Artă sacră, de la Teologie Ortodoxă, sunt doar 0,53 de candidaţi / loc bugetat, în timp ce la Teologie romano-catolică pastorală sunt doar 0,6 candidaţi / loc bugetat. În această perioadă are loc afişarea rezultatelor la facultăţile UAIC, ulterior studenţii confirmând locurile în funcţie de opţiunile lor.

Din cele 10.322 de dosare depuse la buget, candidaţii reali sunt circa jumătate, din estimările reprezentanţilor UAIC, iar locurile rămase libere vor fi scoase la concurs din nou în admiterea din toamnă. 

Comentarii