La aniversarea a 172 de ani, Casa cu ferestre luminate străluceşte din nou

marți, 22 martie 2022, 02:50
3 MIN

Muzeul "Vasile Pogor" se redeschide pentru public după trei ani de lucrări de restaurare.

Lungul proiect de restaurare a Muzeului "Vasile Pogor" a ajuns la final, după trei ani de lucrări finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, precedaţi de alţi patru ani în care a fost pregătită documentaţia necesară aplicării pentru fonduri europene, pentru proiectul propriu-zis şi pentru avizele necesare.

Valoarea totală eligibilă s-a ridicat la 6,52 milioane de lei, prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Discursurile celor care au marcat ieri finalizarea întregului şantier de restaurare şi reamenajare au menţionat distrugerile inimaginabile din Ucraina acestor zile. "Fără clădiri precum Casa Pogor, identitatea culturală a Iaşului nu ar fi la fel de puternică", a spus Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean.

Primarul Mihai Chirica a trecut în revistă cele trei proiecte inaugurate în ultima săptămână – Palatul Braunstein, Mănăstirea Frumoasa şi, ieri, Casa Pogor, continuând şirul cu Muzeul de Istorie Naturală (redeschiderea, luna viitoare), Mănăstirea Bârnova şi Baia Turcească.

Cât priveşte Casa Berthelot, unde şantierul a "îngheţat", primarul speră că va fi complet restaurată anul viitor. În rest, "aşteptăm să se termine cu PNRR-ul ăsta până nu începe al Treilea sau al Patrulea Război Mondial", a ironizat primarul durata mare de selecţie a proiectelor.

Cât priveşte Casa Pogor, Mihai Chirica nu a ascuns că a fost făcut pionier în curtea muzeului – iar faptul că asta s-a petrecut aici, şi nu în alt loc banal, a însemnat mult pentru el.

Ulterior, preşedintele Alexe ne-a spus că şi Filarmonica aşteaptă un semn de la Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar că se pregăteşte şi o soluţie de rezervă, prin ADR Nord-Est. În ceea ce-l priveşte, Vasile Asandei, directorul acestei agenţii, a spus că în acest exerciţiu financiar au fost finanţate 33 de obiective de patrimoniu.

"Sunt obiective care, dacă nu ar fi fost finanţate din Programul Operaţional Regional, cred că nu ar mai fi avut niciodată şansa asta, pentru că unele se şi dărâmau. Sunt nişte lucruri minunate pe care le facem cu finanţare europeană", a adăugat el.

"Să veniţi, să vizitaţi, ca să vedeţi ce se poate face cu idei", a spus în scurtul său discurs Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, care include şi Casa Pogor. Construită în 1850, casa care a găzduit reuniunile Junimii a fost închisă pentru public din vara anului 2018.

Prezentarea a fost încheiată de Marieta Afilipoaie, directorul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă de la CJ, care a sintetizat activitatea celor şapte ani, inclusiv rolul fiecărei instituţii ieşene care a intervenit pe parcursul derulării proiectului pus în practică de Iaşicon SA.

Ea a amintit şi fosta conducere a CJ, idee preluată şi de Costel Alexe – care l-a inclus pe Maricel Popa între predecesorii lui implicaţi în restaurarea Casei Pogor.

Muzeul "Vasile Pogor" – Casa Junimii va putea fi vizitat de marţi până duminică, de la 10 la 17. Pariul realizării acestui proiect este ca peste 10 mii de vizitatori să-i treacă pragul pe parcursul fiecărui an. 

Comentarii