La o lună de la moartea fostului şef al Poliţiei locale, judecătorii i-au respins cererea de prescriere a răspunderii penale

vineri, 10 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 La o lună de la moartea fostului şef al Poliţiei locale, judecătorii i-au respins cererea de prescriere a răspunderii penale

Justiția și-a încheiat conturile cu fostul șef al Poliției Locale post-mortem. Ultimul proces al lui Liviu Hliboceanu s-a încheiat în fața Curții de Apel, la aproape o lună după decesul acestuia.

Hliboceanu a fost condamnat în august anul trecut la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsa fiind aplicată pentru implicarea sa în dosarul „Amanta” al fostului primar Gheorghe Nichita. În martie, el a înaintat Curții de Apel o contestație în anulare, invocând faptul că judecătorii care îl condamnaseră nu luaseră în discuție prescripția răspunderii penale. Conform aprecierii lui Hliboceanu, termenul de prescripție se împlinise deja, deci procesul ar fi trebuit să înceteze, nu să fie condamnat. Apărătorul său a argumentat că primul act material reținut în sarcina lui Hliboceanu avusese loc pe 25 decembrie 2013, iar termenul de prescripție pentru abuzul în serviciu, de 8 ani, se împlinise în decembrie 2021.

În luna mai a acestui an, Hliboceanu a obținut o întrerupere a executării pedepsei, pe un termen de trei luni, motivată de starea sa de sănătate. Era bolnav de cancer de esofag, motiv pentru care întreruperea a fost prelungită din nou, în august, când fostul șef al Poliției Locale a și fost operat.

Contestația în anulare fusese acceptată de principiu la începutul lunii iulie, iar dezbaterea pe fond a fost programată pentru data de 2 octombrie. La acea dată, Hliboceanu se afla internat la Institutul de Oncologie și nu a putut fi prezent în sala de judecată. Președintele completului i-a atras chiar atenția avocatei din oficiu că nu a depus suficiente eforturi pentru a lua legătura cu clientul său și a-l aduce în instanță.

Dezbaterile au fost scurte. Avocata lui Hliboceanu a solicitat admiterea contestației în anulare, ceea ce ar fi condus la anularea hotărârii de condamnare și rejudecarea acuzațiilor. De cealaltă parte, procurorul a subliniat faptul că era vorba de forma continuată a faptei. Primul act material avusese loc în decembrie 2013, dar Hliboceanu continuase să o urmărească pe iubita lui Nichita, utilizând angajații și resursele Poliției Locale, până în august 2015. De la această dată trebuia calculat termenul de prescripție a răspunderii penale. În momentul condamnării, el încă nu se împlinise.

Instanța a stabilit ca termen de pronunțare a deciziei data de 17 octombrie. Decizia a fost amânată însă încă două săptămâni, „din lipsă de timp pentru deliberare și pronunțarea hotărârii”. Hliboceanu nu a mai apucat să afle rezultatul ultimului său demers în justiție. A încetat din viață pe 6 octombrie. La pronunțarea sentinței, Curtea de Apel a luat act de decesul acestuia, dar totuși s-a pronunțat. Contestația în anulare a fost respinsă, magistrații acceptând argumentele procurorilor. 

Comentarii