Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lista eşecurilor noastre: clasa politică de azi

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

După finalizarea intrării noastre în UE şi în NATO, clasa politică se comportă ca o vietate parazitară, a cărei singură raţiune de a exista pare să fie consolidarea privilegiilor şi boicotarea controlului european. S-a ajuns atât de departe în această materie încât ar sacrifica chiar copilul născut prematur – integrarea euro-atlantică – de dragul perpetuării la putere. Iar faptul că europenismul este doar mimat este de notorietate.

Am făcut politică o bună bucată de vreme. Am crezut, cu o voluptoasă naivitate, în oameni. Mulţi m-au dezamăgit. Desigur şi eu am dezamăgit, la rându-mi, pe cei care au avut fireşti aşteptări de la mine. Le sunt dator cu o reverenţă tuturor celor care m-au creditat şi cu o creştinească cerere de iertare, celor pe care i-am dezamăgit. Am crezut, iar uneori mă încăpăţânez să cred, că prin politică se poate dobândi binele public. Sigur, am cunoscut nu doar canalii, cum se crede îndeobşte, în viaţa politică, dar şi oameni de caracter. Nu mulţi, e drept şi poate nu îndeajuns ca să cred şi să sper că ei ar putea înclina balanţa. Am înţeles că politica nu e teritoriul îngerilor, dar nu m-am împăcat cu ideea că e doar specialitatea şmecherilor. Exemplele mele pozitive sunt deja istorie, iar asta îmi alimentează scepticismul cu privire la viitor; însă nu doresc să-l transfer altora, care nu au trăit experienţa mea. Suntem liberi să ne alegem modelele ce ne ghidează, fiecare după discernământul, dar mai ales valorile în spiritul cărora ne-am format. Însă oricâtă distanţare obiectivă ţi-ai impune ca normă raţională în raport cu vremurile de azi, este imposibil să nu constaţi că politica a ajuns mai ales o îndeletnicire pentru nătărăi, parveniţi, inculţi şi ticăloşi. E atât de dezolant spectacolul mediocrităţii agresive, încât nu-ţi poţi reprima convingerea că s-a depăşit un prag critic periculos. Iar faptul că sunt promovaţi sistematic neghiobii în cele mai înalte funcţii ale statului nu poate fi decât frustrant pentru orice român educat şi cu minime principii de conduită. De aici percepţia generală că România este un stat în derivă, incapabil să instituie măsuri care să evite dezastrul în mai toate materiile: în politica demografică, în educaţie, în sănătate ori în respectul faţă de valorile noastre constitutive, precum limba, istoria ori cultura. Entuziasmul pentru Europa este pe cale să se consume, lăsând în urmă un sentiment frustrant de neputinţă. Ne trebuie o idee care să ne trezească şi să ne pună la lucru. Însă de unde să se nască speranţa, din ce sursă miraculousă, din ce conjuncţie fericită, din ce spirit izbăvitor? În lipsa solidarităţii şi a convingerii neabătute în raţionalitatea istoriei, ne pândeşte spectrul aşteptării mesianice. Iar analiza responsabilă a trecutului ne spune lămurit că ori de câte ori am dat curs speculaţiilor mesianice am ratat istoria.

Mai are clasa politică, în atari condiţii, resurse ca să propună soluţii şi să fundamenteze idealuri, aşa cum a făcut-o în câteva rânduri în istoria noastră? Nimic nu ne îndreptăţeşte să fim optimişti. E o lipsă de competenţă, de idealism şi de viziune aproape fără precedent la clasa politică actuală. Nicicând nu am avut, adunaţi la un loc, într-un interval de timp, atâta mediocritate şi ticăloşie. Trecutul nostru politic în perioada modernă ne arată că ticăloşii, sforarii ori puşlamalele şi-au făcut mai mereu veacul. Însă la fel de clar ne spune că deasupra acestui spectacol de iarmaroc, câte un vizionar lucid şi patriot luminat a întrerupt domnia ticăloşilor. Aceştia sunt rari, e drept, dar cu atât mai valoroşi. Pe Iuliu Maniu nu a reuşit să îl corupă nimeni. A rămas până la capăt un nobil exemplar de demnitate, probitate morală şi patriotism. Nu a încetat să creadă în România şi în poporul său nici măcar atunci când generaţia Marii Uniri a ajuns după gratii. Nu s-a dezis de popor nici în împrejurările cele mai vitrege, atunci când capacitatea lui de judecată ori spiritul de dreptate au fost răstălmăcite. Nici azi nu am reuşit să-i reabilităm memoria şi să-l aşezăm în istorie pe măsura faptelor şi a idealismului lui. O cohortă de mediocrităţi politice ori pretins academice continuă să-i minimalizeze ori chiar să-i boicoteze memoria. Aceştia au o incapacitate funciară de a-l înţelege pe Iuliu Maniu, întrucât orice judecată cinstită, care l-ar reabilita este primită ca un atac la adresa mediocrităţii lor.

Să privim la spectacolul politic de azi. Structurată în găşti, aceasta se comportă asemenea lui Cronos, devorându-şi fiii. Nimic nu poate creşte în vecinătatea acestor pitici. Ca orice grup constituit după principii mafiote, acesta elimină pe oricine ar atenta la regulile jocului instituit de ei.

După finalizarea intrării noastre în UE şi în NATO, clasa politică se comportă ca o vietate parazitară, a cărei singură raţiune de a exista pare să fie consolidarea privilegiilor şi boicotarea controlului european. S-a ajuns atât de departe în această materie încât ar sacrifica chiar copilul născut prematur – integrarea euro-atlantică – de dragul perpetuării la putere. Iar faptul că europenismul este doar mimat este de notorietate.

În asemenea condiţii, nu se întrevede o limpezire a stării de fapt ori o criză de conştiinţă înlăuntrul clasei politice. Singurii care mai pot genera schimbări sunt în final românii şi instituţiile europene, prin vot şi prin intermediul mecanismelor de coerciţie. Greva profesorilor din aceste zile este un simptom că societatea românească este vie şi mai poate provoca mâna destinului.

 

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri