Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lupte la baionetă la Mircești: șapte consilieri maziliți de ceilalți membri ai Consiliului Local

GALERIE
primarie, mircesti
  • primarie, mircesti
- +

Șpte consilieri au fost maziliţi de ceilalţi membri ai Consiliului Local. Prefectul s-a sesizat şi a atacat toate hotărârile adoptate în acest sen. În acelaşi timp, cei daţi afară din CL s-au adresat şi ei instanţei şi doi au obţinut deja reconfirmarea mandatelor

 

Comuna Mirceşti rămâne una greu de guvernat. Exasperat de lipsa de eficienţă a Consiliului Local sau, poate, de incapacitatea de a stabili un mod de colaborare între consilierii USR şi cei ai PNL (sunt şase aleşi din fiecare tabără), primarul a încercat să scape de "rebeli": în şedinţa din 6 aprilie, consilierii liberali şi singurul consilier de la PSD au fost excluşi din CL prin votul celorlalţi consilieri, de la USR. Dar cum a fost posibil aşa ceva?

Preşedintele de şedinţă şi secretarul Primăriei Mirceşti s-au bazat pe articolul 204 din Codul administrativ ca să justifice în proiectul de hotărâre anularea mandatelor celor şapte consilieri: "lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare şi/sau extraordinare consecutive ale consiliului, desfăşurate pe durata a trei luni calendaristice", respectiv "lipsa nemotivată de la 3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristice, care determină imposibilitatea desfăşurării, în condiţiile legii, a şedinţelor ordinare şi/sau extraordinare". Primarul Leon Bălteanu crede că "trei luni calendaristice" pot să fie de exemplu decembrie, ianuarie şi februarie, şi nu neapărat trei luni din interiorul unui an calendaristic, adică doar din ianuarie până în decembrie. "Codul administrativ se aplică pe durata mandatului, nu doar pe câte un an calendaristic", ne-a spus primarul Mirceştiului.

Ziarul de Iaşi a mai relatat despre disfuncţionalităţile din CL. "Cel mai tare îi doare că şedinţele Consiliului Loal sunt transmise în direct", ne-a declarat Leon Bălteanu. El a adăugat că i-a cerut ajutorul lui Costel Alexe pentru detensionarea situaţiei, dar fără niciun rezultat. Dimpotrivă.

16 procese pe rol deschise în această primăvară

Din cealaltă tabără politică, fostul primar al comunei, Petre Antăluţ, spune că totul e un abuz în serviciu. "Secretarul a trecut la USR şi este total împotriva noastră", a spus el. Acum consilier local, Antăluţ a precizat că într-o şedinţă "ne-au dat afară şi au aprobat bugetul în 5 oameni din 13, câţi are Consiliul Local", iar în a doua şedinţă, "probabil că cei de la Finanţe le-au spus că nu sunt conforme documentaţiile pentru adoptarea bugetului şi au mai aprobat o dată bugetul, pe 13 aprilie". Toate aceste probleme se vor prelungi până la finalizarea judecării tuturor cauzelor, ne-a explicat fostul primar. Prin urmare, comuna rămâne în continuare fără un buget aprobat.

Pe rolul instanţei de contencios administrativ de la Tribunalul Iaşi se află nu mai puţin de 16 cauze în care părţi sunt consilierii sau Consiliul Local Mirceşti. Astfel, cei şapte aleşi maziliţi din CL au atacat pe 14 aprilie hotărârile prin care li se încheie forţat mandatele, iar doi dintre ei au obţinut deja anularea actelor. Verdictul este definitiv.

O zi mai târziu, pe 15 aprilie, Prefectura a depus la rândul ei mai multe contestaţii, în care solicită anularea hotărârilor adoptate de consiliul restrâns de la Mirceşti. "Colegii noştri jurişti au verificat aceste hotărâri şi au constatat că nu erau îndeplinite cumulativ toate condiţiile de legalitate. Astfel, aveam obligaţia de a le ataca", ne-a spus prefectul Bogdan Cojocaru, precizând că hotărârile respective nu au fost anulate după ce Prefectura a transmis celor de la Mirceşti că nu sunt în regulă.

În fine, mai este o acţiune deschisă pe rolul Tribunalului Iaşi, în care primarul solicită dizolvarea Consiliului Local.

Victime colaterale: cetăţenii comunei

Fostul şi actualul primar au invocat ieri, în discuţiile purtate cu reporterul Ziarului de Iaşi, mai multe abateri ale celeilalte părţi. Dacă primarul nu reuşeşte să rezolve problema unei construcţii ridicate fără autorizaţie chiar în mijlocul păşunii comunale, fostul edil îi reproşează că mai multe cheltuieli – pentru amenajarea unor trotuare sau construirea unei staţii de pompare automate pentru apele epurate – nu sunt transparente şi nu se ştie cum şi cât de eficient au fost folosiţi banii. Petre Antăluţ a subliniat că aleşii liberali nu sunt împotriva proiectului de buget, dar că aceştia cer să vadă unde vor merge banii comunei.

Cei care au de suferit din toată această ceartă sunt cetăţenii, a adăugat prefectul. "În momentul de faţă este un blocaj la nivelul primăriei, de la buna funcţionare a administraţiei până la proiectele vizate", a mai spus Bogdan Cojocaru.

CITIŢI ŞI: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ca-la-plevna-lupte-politice-la-baioneta-intre-liberali-si-useristi-in-comuna-ieseana-mircesti--299089.html

CITIŢI ŞI: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cum-se-poate-ajunge-la-alegeri-anticipate-daca-un-consilier-pleaca-in-strainatate--275616.html

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri