Mai mare ruşinea! La Poli sunt şase foşti vasluieni şi niciun jucător care să fi jucat doar în Copou!

sâmbătă, 23 iulie 2022, 10:39
3 MIN
 Mai mare ruşinea! La Poli sunt şase foşti vasluieni şi niciun jucător care să fi jucat doar în Copou!

 “Ziarul de Iaşi” a tras în repetate rânduri semnale de alarmă legate de starea existentă la Centrul de Copii şi Juniori, zonă pigmentată în ultimii ani de multiple scandaluri. Legate ba de taxe necontabilizate, ba de rezultate dezastruoase, pe terenurile de joc sau la examenele pentru obţinerea licenţei A de antrenor, la care trei din ultimii patru din ţară au fost angajaţii Politehnicii! Astfel, nu e de mirare că principalul obiectiv al Centrului, formarea de jucători pentru echipa de seniori este ratat an de an.

Acest lucru s-a simţit din plin încă din sezoanele trecute. Cum Centrul nu a produs nimic de calitate, la Liga I a fost nevoie de aducerea lui Onea de la Afumaţi. Afacerea s-a dovedit a fi profitabilă. Fundaşul a fost luat cu 10 000 de euro şi vândut cu 100 000 de euro la Rapid. Nici măcar la Liga a II-a lucrurile nu s-au îmbunătăţit. Deşi Poli avea în vara trecută doar cinci jucători în lot, concurenţa a fost extrem de subţire, iar obiectivul echipei a fost menţinerea în eşalonul doi, niciun jucător din pepiniera proprie nu s-a impus. Drept urmare, s-a ajuns să fie făcute importuri de la Farul Constanţa (Pelivan), Sighet (Pop), Sport Team Bucureşti (Defta) sau juniorii lui CFR Cluj (Ilie) pentru acoperirea posturilor de fotbalişti născuţi în 2003.

Situaţia nu s-a schimbat nici în această vară, când Iaşul a importat puternic jucători tineri, nouă venind din alte zări! Astfel, au fost aduşi nu mai puţin de cinci (!) fotbalişti născuţi în 2004: Ciubăncan, Anton, Deac şi Dumitru au fost cumpăraţi de la Şoimii Lipova, Ceahlăul Piatra Neamţ, Ardealul Cluj şi Corvinul Hunedoara, iar Bujor a fost împrumutat de la Farul. Şi pentru acoperirea posturilor de jucători născuţi în 2002 s-a apelat la alte cluburi, Ştiinţa Miroslava, de unde a venit Ciaun, Rapid Bucureşti, care l-a împrumutat pe Finică, şi Sporting Juniorul Vaslui, care i-a împrumutat pe Dohotariu şi Ştefanovici. Ţinând cont şi de împrumutul lui Cracea de la Vaslui şi de faptul că Ungurenaşu şi Fr. Cristea au jucat destul timp în oraşul vecin, de unde a plecat şi Bujor, rezultă că Politehnica mizează acum pe nu mai puţin de şase jucători crescuţi, formaţi sau lansaţi în localitatea pe care ieşenii o luau des peste picior în trecut! Asta în timp ce Iaşul, care are un bazin mult mai larg de selecţie şi o mulţime de antrenori la nivel juvenil, nu este în stare să dea la o echipă de Liga a II-a măcar un fotbalist care să fi evoluat doar în Copou, Hrib şi Niamţu, care au fost în Bulgaria cu seniorii, urmând a juca la juniori.

Mai trebuie precizat şi că bugetul Centrului de Copii şi Juniori al Politehnicii, clasat pe locul XVIII în ţară ca urmare a unui clasament care se bazează într-o proporţie foarte redusă pe rezultate, ierarhia ţinând cont de criterii diverse, de genul infrastructură ori schemă de personal, este de circa 200 000 de euro pe an, 100 000 de euro fiind cheltuiţi pe salarii. Trăgând linie, se poate spune că Centrul de Copii şi Juniori al Politehnicii consumă an de an o sumă cu care ar putea fi cumpăraţi 20 de Onea fără să producă nimic!

 

 

Comentarii