Mâine, vârful Sărbătorilor Iaşului: se cinsteşte hramul Sfintei Parascheva. Rândul de pelerini măsoară kilometri şi se măreşte oră de oră

vineri, 13 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Mâine, vârful Sărbătorilor Iaşului: se cinsteşte hramul Sfintei Parascheva. Rândul de pelerini măsoară kilometri şi se măreşte oră de oră

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva se apropie de punctul culminant: slujba care va fi susţinută mâine, sâmbătă, 14 octombrie, pe scena amenajată în dreptul bulevardului Ştefan cel Mare, de către Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Rândul de pelerini a fost lung toată ziua de ieri, în permanenţă aşteptându-se măcar trei ore pentru închinare, iar estimările arată că până la miezul nopţii de joi spre vineri s-a depăşit borna de 150.000 de persoane care s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Andrei Criteanul.

De altfel, majoritatea pelerinilor s-a îndreptat spre Iaşi după momentul de miercuri seara, când moaştele sfântului adus anul acesta au aterizat la Iaşi din Grecia. La nivelul orei 20, erau deja aproape 8.000 de oameni care aşteptau să se închine pe străzile din spatele Catedralei Mitropolitane, timpul de aşteptare fiind de aproape 6 ore. I-a ajutat pe pelerini şi încălzirea vremii, spun organizatorii, pe tot parcursul zilei de ieri fiind soare, minime de 10-15 grade şi maxime până la 24.

Ieşenii sunt avertizaţi să se aştepte la restricţii suplimentare de trafic în zona respectivă începând de astăzi, fiindcă organizatorii se aşteaptă la un rând la care să fie aşezaţi peste 20.000 de pelerini care să ajungă, indiferent de câte străzi vor fi ocupate, până pe malul Bahluiului.

„A fost un mare Sfânt al Bisericii, la care tot creştinul ortodox aleargă, în mod special în prima săptămâna a Postului Mare, şi în cea de-a cincea a Postului, când, în duh de umilinţă, credincioşii se roagă la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor, prin intermediul rugăciunilor care au fost alcătuite acum aproximativ 13 veacuri, de către marele ierarh al Bisericii, Sfântul Andrei Criteanul. (…) Sfânta Parascheva a iubit locurile prin care a trecut: Târnovo, Belgrad, dar a ales să rămână aici, la Iaşi, pentru că a fost iubită de poporul român. În această seară se întâlnesc aceşti doi mari sfinţi, rugându-se pentru pacea întregii lumi, pentru că această pace, vedem, este pusă în pericol, şi pentru unitatea Bisericilor Ortodoxe. Cei doi sfinţi binecuvintează şi sfinţesc poporul cetăţii Iaşilor, tot poporul român şi tot poporul ortodox de pretutindeni”, a spus Înaltpreasfinţitul Andreas, mitropolit de Arkalochori, Kastelli şi Viannos, citat de doxologia.ro, la momentul aducerii în Catedrala Mitropolitană a moaştelor Sfântului Andrei Criteanul.

Pe parcursul zilei de ieri a fost finalizată şi montarea ecranelor de-a lungul rândului şi în diferite zone ale oraşului, pe care va fi transmisă slujba de Liturghie de sâmbătă, de hramul Sfintei Parascheva. La nivel organizaţional va fi o problemă anul acesta, cu renovarea parcului din faţa Teatrului Naţional, pe a cărui esplanada se adăposteau mai bine de jumătate dintre credincioşii care urmăreau slujba. Organizatorii estimează că aproximativ 90.000 de oameni vor participa la slujbă şi la activităţile conexe pe parcursul zilei de sâmbătă.

Comentarii