De Sănătate

Punem punctul pe știi

Din septembrie, în regim compensat

Medicament care poate reduce cu 50% progresia sclerozei multiple

sâmbătă, 06 iunie 2020, 01:56
2 MIN
 Medicament care poate reduce cu 50% progresia sclerozei multiple

Bolnavii de scleroză multiplă din România vor avea acces la un medicament care va fi disponibil în regim compensat, prin Programul Naţional de Neurologie.

Pacienţii diagnosticaţi cu forma primar progresivă a bolii vor putea beneficia de tratamentul cu Ocrevus (ocrelizumab) începând cu 1 septembrie, după ce vor fi finalizaţi mai mulţi paşi necesari de reglementare. La nivel global, peste 160.000 de pacienţi au fost trataţi cu acest medicament, care este administrat perfuzabil o dată la şase luni.

„Terapiile moderne care au demonstrat încetinirea progresiei bolii (scăderea deteriorării funcţiilor motorii, scăderea deteriorării cognitive) au un rol important în ameliorarea vieţii persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă. În plus, tratamentele cu perioadă lungă între administrări conferă pacientului avantaje multiple: mai puţine reacţii adverse pe un an de zile, lipsa reacţiilor adverse între administrări, libertatea pacientului, care nu mai este dependent de administrarea zilnică sau cu frecvenţă la două-trei zile a tratamentului“, a explicat dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog, de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.

Medicamentul este cunoscut ca primul medicament care ar putea reduce semnificativ progresia dizabilităţii la persoanele care suferă de scleroză multiplă în formă recurent remisivă şi primar progresivă, în stadiu incipient, iar conform unor studii, Ocrevus este singurul care ar împiedica progresia bolii, cu aproximativ 50%.

La Spitalul de Recuperare din Iaşi au existat pacienţi care au beneficiat deja de acest tratament, aici fiind distribuite câteva mo­stre. La nivelul întregii ţări sunt peste 7.500 de persoane diagnosticate, 70% dintre acestea fiind femei.

Comentarii