De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicamentele generice: cum a economisit statul român un miliard de euro în opt ani fără să îşi dea seama?

vineri, 13 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Medicamentele generice: cum a economisit statul român un miliard de euro în opt ani fără să îşi dea seama?

Economii de aproape un miliard de euro în ultimii opt ani la bugetul de sănătate, după introducerea medicamentelor generice şi biosimilare. Cifrele au fost prezentate într-o conferinţă de presă a Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România. Aceeaşi specialişti estimează că medicamentele generice şi biosimilare care vor intra în următorii doi ani pe piaţă vor creşte până în 2028 optimizarea bugetară cu încă 350 de milioane de euro.

„În primul an de la intrarea unui produs generic pe piaţă locală, preţul medicamentului (DCI) scade cu cca. 40%. Iar în anul 4 de prezenţă pe piaţă, preţul scade cu 76% (referinţă IQVIA 2021). Astfel, intrarea medicamentelor generice pe piaţă înseamnă economii de cost considerabile la bugetul sănătăţii”, au precizat reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat remis presei.

În total, în acest moment în România există aproape 2.500 de medicamente generice şi peste 100 medicamente biosimilare. Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Conform producătorilor, sunt la fel de eficiente ca şi cele originale, deoarece între cele două tipuri nu există diferenţe din punct de vedere al dozei, concentraţiei, căii de administrare, siguranţei, eficacităţii şi indicaţiilor terapeutice.

Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi, protejate de brevete. Acestea medicamente derivate din biotehnologie, al căror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri si drojdie. La fel, şi acestea sunt recomandate a fi la fel de eficiente ca originalele.

„În perioada 2015-2022 au intrat pe piaţă peste 1.000 de medicamente generice şi biosimilare care au generat economii de cost de 1.071 milioane euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu preţuri mari (referinţă IQVIA 2021). Menţionăm că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet şi neurologie”, a declarat Daniel Bran, vicepreşedintele APMGR.

În România, preţul unui medicament generic nu poate depăşi 65% din preţul medicamentului original al cărui generic este, iar pretul unui medicament biosimilar nu poate depasi 80% din preturl medicamentului biologic de referinţă.

Comentarii