Medicul militar Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul AstraZeneca e sigur

joi, 01 aprilie 2021, 22:43
2 MIN
 Medicul militar Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul AstraZeneca e sigur

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, joi, că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca e sigur, iar beneficiile sale depășesc riscurile. Acesta a precizat că „nu s-au identificat nişte factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice”. 

Precizările sale vin în contextul în care, miercuri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că nu a identificat nicio legătură între vaccinarea cu serul AstraZeneca-Oxford și apariția tulburărilor tromboembolice. Totuși, nu exclude o legătură de cauzalitate și își va continua analizele.

„Nu avem nişte date ştiinţifice, validate de experti ai Agenţiei de Reglementare Europene, care să confirme o legătură de cauzalitate, în al doilea rând nu s-au identificat nişte factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice. Se pare că nu ţine nici de sex, nici de vârstă, practic nu s-a putut creiona un profil de risc. Însă avem nişte informaţii foarte clare. Uitându-ne ce se întâmplă la populaţia generală, ştim că aceste evenimente trombotice, tromboza de sinus venos cerebral, apare cu precădere la vârsta tânără, între 35-45 de ani, cel mai frecvent, că apare de zece ori mai frecvent la persoanele de sex feminim, comparativ cu persoanele de sex masculin, deci avem un raport de 10 la 1 în raport cu aceste evenimente”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul a insistat apoi că vaccinul AstraZeneca e sigur: „Între 6-9 aprilie vom avea o nouă concluzie şi noi precizări vizavi de situaţia vaccinului de la AstraZeneca, însă trebuie să înţelegem un lucru cert la acest moment: este un vaccin sigur ale cărui beneficii depăşesc cu mult riscurile vaccinării”.

Aflați amănunte de pe b1.ro.

Comentarii