Medicul mort în gardă: noi detalii. Dr. Carmina Schaas a fost resuscitată de colegi chiar pe masa de operaţie

luni, 08 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Medicul mort în gardă: noi detalii. Dr. Carmina Schaas a fost resuscitată de colegi chiar pe masa de operaţie

Sistemul medical din Iaşi este în stare de şoc după ce în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti ai Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, dr. Carmina Schaas, s-a stins din viaţă chiar în timp ce era de gardă. Vineri, 5 mai 2023, unitatea medicală avea o „gardă mare”, acoperind toate cazurile care implicau naşteri şi gravide, inclusiv cele care urmau să ajungă la Maternitatea „Elena Doamna”.

Din primele relatări de la faţa locului, medicului i s-a făcut rău în timp ce urma să intre să consulte o pacientă. Colegii au văzut asta şi au început din start să îi ofere primul-ajutor, în timp ce unul dintre ei a sunat la 112, iar SMURD-ul a trimis un echipaj.

Prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi, a declarat că echipajul SMURD ajuns la faţa locului a găsit-o pe femeia de 58 de ani inconştientă, primind primul ajutor. Aceasta a fost pusă de colegii săi pe masa de operaţie, folosită ca targă de resuscitare, metodă descrisă ca fiind eficientă de prof.dr. Diana Cimpoeşu, fiind un mediu optim pentru administrarea compresiilor toracice.

„Am fost apelaţi prin 112 de către echipa de gardă de la Maternitatea «Cuza Vodă» pentru o pacientă aflată în stop cardio-respirator. Echipa noastră a mers acolo şi a văzut că este vorba, din păcate, despre o colegă medic care era deja în curs de resuscitare, începută de către echipa medicală la Terapie Intensivă şi de toată echipa de gardă. Pacienta prezenta fibrilaţie ventriculară, s-a continuat resuscitarea o perioadă îndelungată, dar din păcate însă nu a răspuns manevrelor şi a fost declarat decesul. IML urmează să stabilească circumstanţele şi cauzele acestuia”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Dr. Carmina Schaas a fost inclusiv director medical al Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, preluând funcţia pentru scurt timp în 2017, în locul medicului Maria Stamatin. „Este un eveniment regretabil care reflectă, din păcate, dificultatea meseriei noastre. Carmina a fost colegă şi o profesionistă desăvârşită care va lăsa un gol imens în lumea medicală ieşeană şi în colectivul maternităţii noastre. Acest moment ne obligă să reflectăm asupra tuturor lucrurilor pe care le avem şi la fel cum Carmina a ajutat mii de paciente, facem o promisiune solemnă să oferim în continuare servicii medicale de calitate cinstind astfel amintirea dragei noastre colege. Undeva, acolo, Carmina ne va aminti întotdeauna că suntem vremelnici şi odată cu jurământul lui Hipocrate suntem datori să ne dăm şi viaţa pentru profesia noastră şi pentru pacienţii noştri. Aşa cum ne-a obişnuit, ca model, ca profesionist, ca medic, ca om, care şi-a dat ultima bătaie a inimii în spital, veghind la capul pacienţilor. Dumnezeu s-o odihnească!”, au precizat reprezentanţii Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi.

Comentarii