De Business

Punem punctul pe știi

Ministrul Agriculturii: PSD minte. Românii vor putea să îşi crească porci în propriile gospodării

marți, 03 martie 2020, 12:58
2 MIN
 Ministrul Agriculturii: PSD minte. Românii vor putea să îşi crească porci în propriile gospodării

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a negat, luni, că românii nu îşi vor mai putea creşte porci în propriile gospodării, precizând că cetăţenii ţării vor putea face acest lucru cu respectarea unor norme minime de biosecuritate. În acelaşi timp, Oros a acuzat PSD că răspândeşte minciuni şi dezinformări.

“CREŞTEREA PORCILOR ÎN GOSPODĂRII NU VA FI INTERZISĂ! În stilul caracteristic, PSD minte şi dezinformează. De azi dimineaţă, în mediul online şi nu numai a apărut dezinformarea că Guvernul interzice creşterea porcilor în gospodării. După ce timp de doi ani PSD nu a fost în stare să gestioneze evoluţia pestei porcine africane în România, care a cuprins toată ţara generând pagube uriaşe atât crescătorilor, dar şi consumatorilor prin creşterea preţului cărnii de porc, azi, pentru a-şi masca incompetenţa, PSD lansează o minciună grosolană care are menirea de a panica populaţia fără a avea un sâmbure de adevăr”, a afirmat Oros pe pagina sa de Facebook.

Ministrul interimar al Agriculturii a mai explicat că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu interzice şi nu limitează creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei din România şi că, în prezent, este în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creşterea porcilor, acestea fiind benefice pentru creşterea suinelor în sistem gospodăresc, dar şi pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale şi a celor industriale.

“În urma consultării cu crescătorii, cu asociaţiile de fermieri şi cu asociaţiile procesatorilor de carne va rezulta un proiect de ordin care va stabili reguli generale de biosecuritate pentru prevenirea şi combaterea bolilor majore la porcine. Este nevoie de un program de măsuri care să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Românei şi care să permită relansarea activităţii în creşterea porcinelor şi în procesarea cărnii de porc”, a explicat ministrul.

În finalul mesajul său, Adrian Oros a ţinut să îi asigure pe toţi cetăţenii României că “vor putea creşte porci în gospodăria proprie, cu respectarea unor norme minime de biosecuritate”.

Reacţia lui Oros vine în contextul în care, în spaţiul public, s-a raportat că proiectul menţionat de ministrul Agriculturii, mai exact proiectul pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi pentru modificarea şi completarea unor norme sanitar-veterinare, prevede ca, în propriile gospodării, ţăranii nu vor mai avea voie să-şi înmulţească propriile animale. De asemenea, ţăranii nu vor mai putea să-şi mute porcii, indiferent de destinaţie.

Continuarea, pe epochtimes-romania

Comentarii