Ministrul Muncii la Iaşi: în PNRR suntem condamnaţi la sărăcie

duminică, 29 mai 2022, 23:06
2 MIN
 Ministrul Muncii la Iaşi: în PNRR suntem condamnaţi la sărăcie

Marius Budăi susţine că un procent menţionat în Planul de Redresare ar împiedica indexarea pensiilor şi că va propune eliminarea lui. Prezent ieri la Iaşi, ministrul a mai spus că România a pierdut deja mai mult de un an în atragerea fondurilor europene

 

Prezent ieri la Iaşi, ministrul Muncii a marcat împlinirea a 6 luni de la instaurarea guvernului PSD-PNL, „după doi ani de zile în care nu s-a luat nicio măsură economică, nu s-a lansat niciun proiect”. Marius Budăi a dat ca exemplu şi faptul că autorităţile de management al fondurilor europene nu erau acreditate, la aproape un an de la debutul exerciţiului financiar 2021-2027 al UE. Asta înseamnă o întârziere de aproape doi ani în aplicarea pentru fondurile europene, a mai spus el. În schimb, „sunt deja proiecte semnate pe PNRR”, a adăugat ministrul, arătându-se convins că A7 – Autostrada Moldovei, finanţată prin acest plan – se va face.

Marius Budăi a precizat într-o conferinţă de presă că vede renegocierea PNRR „mult mai largă” decât până acum. El a remarcat lipsa oricărei menţiuni despre finanţarea sistemelor de irigaţii (managementul apei). Pe de altă parte, nu văd de ce în PNRR trebuie să fim condamnaţi la sărăcie”, s-a arătat el nemulţumit de includerea pensiilor speciale – a celor de serviciu, a revenit ministrul – în procentul stabilit din PIB pentru pensii, respectiv 9,4 la sută. „E un nonsens, pentru că pensiile din apărare se plătesc din acel procent de 2 la sută, pe reglementare NATO. Condamnarea la sărăcie înseamnă să nu mai majorăm pensiile până în 2070”, an care ar fi menţionat în PNRR, a susţinut ministrul Muncii.

„Aş merge pe rezolvarea inechităţilor, în principal”, a expus în continuare Marius Budăi o schiţă de rezolvare a problemei. Noi, în Legea 127, când am promovat-o în Parlament, am avut un procent de 11,7 la sută (din PIB; totuşi, procentul nu se regăseşte în textul legii, n.r.), conştienţi fiind că puterea economică a României nu ne poate duce chiar la media UE, 12,5-13 la sută, dar trebuie să tindem şi noi acolo. Eu aş elimina total procentul. Nu scrie nicăieri, în nicio lege a pensiilor din UE, şi chiar m-am interesat, nu scrie că ne încadrăm în atât. Nu scrie. Eu voi propune eliminarea procentului”, s-a angajat ministrul Muncii – referindu-se la procentul de 9,4 la sută care ar figura în PNRR. Marius Budăi a adăugat că atât Comisia Europeană, cât şi Banca Mondială ar fi de acord cu această modificare, ca „fiecare stat membru să aibă independenţa de a-şi decide politicile sociale şi economice, respectând reglementările Tratatului” de aderare la UE. 

Comentarii