Model nou de management financiar la vârful judeţului: birocraţie „hrănită” cu bani de la gura copiilor

vineri, 21 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Model nou de management financiar la vârful judeţului: birocraţie „hrănită” cu bani de la gura copiilor

În anul şcolar abia încheiat, guvernul a economisit numai cu elevii ieşeni peste 6 milioane de lei: multe produse alimentare din Programul pentru şcoli nu au mai ajuns la copii. Alocarea fondurilor a fost decisă târziu, iar atribuirea birocratică a contractelor de furnizare şi distribuţie a durat luni întregi fără să acopere întreg necesarul. Situaţia se va repeta şi anul acesta

Au rămas mai puţin de două luni până să înceapă anul şcolar şi Programul pentru şcoli – cum se numeşte fostul „Corn şi lapte” – e la coada listei de priorităţi a guvernului. Asta, deşi tot corpul profesoral, de la suplinitori la ministrul Educaţiei, ar răspunde la fel dacă ar fi întrebaţi cât de benefică este livrarea produselor alimentare mai ales acolo unde sărăcia e lucie.

Se poate spune că elevii vor începe şi anul ăsta şcoala fără să primească produse de panificaţie, lactate şi fructe. Evident, situaţia este valabilă la nivelul întregii ţări.

CITEȘTE ȘI: Programul pentru alimente în şcoli lasă elevii ieşeni flămânzi. Vor mânca doar fructe, pe stomacul gol

Mai grav este că, dacă ţinem cont că în judeţul Iaşi au rămas necheltuiţi în acest fel 6,4 milioane de lei, rezultă că guvernul a făcut o economie de zeci, poate sute de milioane de lei.

Cât va câştiga Executivul anul acesta de pe urma întârzierii programului? Chiar dacă ar putea să pară o problemă elementară – calculele cu numere de ordinul zecilor de milioane se învaţă în clasele primare – echipa de miniştri de la Bucureşti e pe cale să rămână din nou repetentă.

Anul trecut, procedurile greoaie de cumpărat biscuiţi, iaurt şi mere au debutat abia pe 10 august, când a fost emisă Hotărârea de Guvern nr. 1007, adică în preajma rectificării bugetare. Pentru că primăriile s-au săturat să tot aştepte banii proveniţi din taxa pe valoare adăugată, toate cele 98 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ au pus sarcina asta în cârca celei de-a 99-a, adică a Consiliului Judeţean. Anul trecut, licitaţia a demarat abia pe 28 septembrie. Ofertele, atâtea câte au fost, s-au anunţat până pe 3 noiembrie, iar contractele au fost semnate pe parcursul lunii ianuarie, adică prin vacanţa de după primul semestru.

CITEȘTE ȘI: Judeţul, împărţit în cinci zone pentru corn, lapte şi mere pentru elevi. 18,6 milioane, estimări pe total

 

Dar a fost vorba de doar 6 loturi din 15. Pentru o distribuţie rapidă, judeţul Iaşi este împărţit în 5 zone (municipiul Iaşi, municipiul Paşcani şi comunele vecine, plus alte trei zone), iar în fiecare dintre ele ar urma să se distribuie produse de panificaţie, produse lactate şi fructe. În anul şcolar trecut, s-au dat toate cinci loturile de fructe şi două loturi cu produsele de panificaţie (un lot de fructe a fost atribuit la reluarea licitaţie şi a mai prins două luni din al doilea semestru). Unde sunt banii rămaşi necheltuiţi?

„Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată primite în vederea acordării gratuite pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/ acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate şi de produse de panificaţie, şi rămase neutilizate Ia sfârşitul exerciţiului bugetar se regularizează cu bugetul din care au fost acordate”, ne-a transmis Consiliul Judeţean răspunsul la întrebarea Ziarului de Iaşi.

Altfel spus, banii respectivi vor fi redirecţionaţi cel mai probabil la tradiţionala rectificare bugetară din august spre alte cheltuieli sau vor completa sumele alocate pentru „Programul pentru şcoli al României” destinat anului şcolar 2023-2024. Program care va debuta din nou cu mare întârziere.

În anul şcolar trecut, în judeţul Iaşi au fost înscrişi în şcoli şi grădiniţe 83 de mii de copii.

Comentarii