Recorduri funeste de la o zi la alta

Morga, la fel de plină ca spitalele: 18 morți în ultimele 24 de ore

sâmbătă, 09 octombrie 2021, 02:01
4 MIN
 Morga, la fel de plină ca spitalele: 18 morți în ultimele 24 de ore

Directorul de la Infecţioase cere lockdown şi vaccinare obligatorie pentru medici şi profesori

 

Apel disperat venit din partea dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. "Singura soluţie acum este un lockdown de cel puţin două săptămâni!". Activitatea în UPU, de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Spiridon", dar şi de la Spitalul Municipal Paşcani, este blocată de câteva zile. Ambulanţele stau în curtea unităţilor medicale şi au devenit, peste noapte, suport ATI. "Situaţia este extrem de gravă, nu atât raportat la incidenţă, cât prin gravitatea cazurilor. Am depăşit orice estimare făcută pentru tratamentul pacienţilor pozitivi", spune dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

"Am depăşit orice estimare făcută pentru tratamentul bolnavilor!"

606 cazuri noi de COVID 19 la Iaşi, judeţul fiind numărul 1 în topul infectărilor la nivel de ţară, după municipiul Bucureşti. Municipiul reşedinţă de judeţ a ajuns, ieri, la o incidenţă de 7,9 la mia de locuitori, în condiţiile în care Iaşul este în aceste zile, Capitala Spirituală a României cu mii de pelerini, cu mască sau nu, mulţi nevaccinaţi, şi veniţi din toate colţurile ţării. “Situaţia este extrem de gravă, nu atât raportat la incidenţă, cât prin gravitatea cazurilor. Am depăşit orice estimare făcută pentru tratamentul pacienţilor pozitivi. Am crescut numărul de guri de oxigen cu 140 faţă de valul trecut, am crescut numărul de paturi de terapie intensivă cu 12 faţă de valul trecut. Pe măsură ce am crescut numărul de locuri, s-au şi ocupat imediat şi în continuare UPU de la Sf. Spiridon şi de la Paşcani sunt pline cu pacienţi, sunt blocate. Dimineaţă (ieri – n.r.) eram în situaţia în care aveam zece pacienţi ventilaţi mecanic cu COVID şi doi pacienţi ventilaţi mecanic fără COVID, cu alte urgenţe, pe care nu aveam unde să îi punem. Ce vreau să spun este că, în urma acestei incidenţe crescute a cazurilor grave, suntem în imposibilitate de a trata şi pacienţi care nu au COVID, ceea ce trebuie să ne dea de gândit", a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Şi salvatori, şi asistenţi sociali

La UPU a Spitalului „Sfântul Spridon”, în fiecare zi, în cel puţin ultimele două săptămâni, se derulează adevărate drame. Ambulanţele vin, una după alta, şi rămân în curte, pentru că pacienţii nu pot fi preluaţi. Unii pierd repede bătălia cu boala. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD, povesteşte cum un pacient tânăr, pe patul de ATI, nevaccinat, dă replica medicilor: "Şi nu au murit şi cei care au făcut vaccinul?". Toată echipa UPU este mobilizată 24 de ore din 24, alături de pacienţi. Cei mai mulţi nevaccinaţi. “Luni, a decedat o pacientă de 94 de ani, Covid pozitivă. Dumnezeu să o ierte! Singura rudă, un nepot, acasă, în izolare cu diagnostic Covid 19. Asistenta socială din UPU a ţinut legătura cu nepotul, şoferul din UPU s-a dus acasă echipat în combinezon şi a luat copiile actelor de identitate şi cererea de la nepot. Am vorbit cu Starea Civilă. Asistenta socială din UPU i-a scos certificatul de deces împreună cu strănepoata. După ce va ieşi din izolare, nepotul o va înmormânta. Acestea fac parte din dramele pandemiei şi din dramele persolalului de la UPU", a spus prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Dr. Roşu: “Lockdown, vaccinare obligatorie la medici, profesori şi în domeniile esenţiale!"

La Spitalul de Boli Infecţioase este "ziua cârtiţei" în fiecare zi. La fel ca ieri. Ambulanţe blocate în curte, medici disperaţi, bolnavi care abia respiră. Cu tot efortul medicilor, starea pacienţilor se agravează încă de pe targa din maşina care stă în curte. Aşa este peste tot, în toate spitalele. Nu mai ştii dacă bolnavul a murit în ambulanţă, triaj, UPU sau într-unul dintre spitalele unde a fost direcţionat, dacă s-a găsit un loc liber. La Infecţioase, de acum este ca un motto: şi saloanele, inclusiv secţiile ATI, sunt ocupate la maximum. 17 locuri la ATI şi aproape 200 cu necesar de oxigen. Într-un cuvânt, grad maxim de ocupare. Cazurile extrem de grave umplu treptat şi morga spitalului.

Ieri, în tot judeţul, 18 pacienţi confirmaţi cu COVID 19 au pierdut bătălia. “Spitalul de Boli Infecţioase funcţionează la capacitate maximă. Din punctul meu de vedere, este momentul iniţierii unui lockdown de cel puţin două săptămâni, acest lucru fiind dublat de obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, cum ar fi cadrele medicale, cadrele didactice, dar şi angajaţii din alte domenii esenţiale. Cu riscul oprobriului public, disperarea din ochii pacienţilor, oboseala fizică şi pshică a colegilor mei, eu consider aceste măsuri ca fiind oportune. Nu este târziu să ne vaccinăm nici acum! Efectele le vom vedea peste o lună, când, datorită creşterii ratei de vaccinare, numărul pacienţilor cu forme severe şi care necesită internare va intra pe o fază de platou, urmată de o scădere treptată", a spus dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Comentarii