Moroianu: Calitatea și notorietatea școlilor influențează semnificativ piața imobiliară

luni, 06 septembrie 2021, 15:02
2 MIN
 Moroianu: Calitatea și notorietatea școlilor influențează semnificativ piața imobiliară

Sergiu Moroianu este absolvent și doctor în matematică la Universitatea Massachusetts Institute of Technology, una din cele mai bune din lume. El vorbește, pentru Newsweek România, despre „miza” înscrierii la o școală din București. Autorul, cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române, a studiat și a lucrat în cercetare timp de 12 ani în universități din SUA, Franța și Germania. Este soțul primarului sectorului 1 Clotilde Armand.

În anii 2000, un prieten și-a cumpărat o casă într-un cartier al orașului Madison din SUA. Observase că prețul caselor aflate la numerele impare ale străzii, acolo unde voia să se mute, era dublu față de prețul caselor cu numerele pare. Natural, și-a ales o clădire frumoasă cu număr par situată pe partea ieftină a străzii, parte care din întâmplare aparținea de o altă unitate administrativ-teritorială. Câțiva ani mai târziu, când copilul său a împlinit 6 ani, a constatat că din cauza adresei din buletin nu-l putea înscrie la școala prestigioasă de peste drum! Școala de cartier, la care avea dreptul potrivit domiciliului, s-a dovedit a fi un dezastru. Disperat, a închiriat de urgentă o garsonieră pe care o ținea goală în centrul orașului, plătind 1.000 de dolari pe lună numai pentru dreptul de a-și înscrie copilul la școala dorită.

Personal, am locuit împreună cu familia câțiva ani în orașul francez Versailles. Am închiriat o casă la numai 50 de metri de un liceu prestigios. Din păcate, la fața locului ni s-a spus că aparțineam de o altă circumscripție școlară, fapt pentru care nu ni s-a permite înscrierea la acel liceu. Am fost nevoiți să o înscriem pe fiica noastră la o școală privată aflată la o oră cu autobuzul de casă.

Fenomenul este generalizat în lumea vestică, unde calitatea și notorietatea școlilor influențează semnificativ piața imobiliară.

Și în țara noastră există școli de stat „populare” alături de școli mai puțin dorite. Înscrierea copiilor în școala cea mai potrivită devine o miză vitală pentru tinerii părinți. Problema nu se mai pune la liceu, unde admiterea se face pe baza Evaluării Naționale, și nici la sate sau în orașele mici, unde nu există alternative. În București (dar și în Cluj-Napoca, Sibiu sau Iași, de exemplu) s-a produs un fenomen de polarizare a școlilor. În percepția părinților, unele școli trebuie evitate cu orice preț, iar altele sunt foarte căutate.

În fiecare primăvară, părinții solicită rudelor, prietenilor sau cunoscuților ajutor pentru schimbarea reședinței (asa-numita viză de flotant) în circumscripția școlară a școlii dorite, sesamul care le deschide poarta școlii. Sunt părinți care își fac viză de flotant doar pentru o lună, cat durează înscrierile la școală, în apartamente specializate în vânzarea acestor vize de flotant. Anul următor, alte persoane își fac viză în același apartament “gazdă” primitor cu flotanții. Această practică a vizelor de flotant a contribuit la supra-aglomerarea din școlile considerate bune.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii