Movilă: Proiectul nostru de ţară trebuie să fie unirea cu Moldova de peste Prut

luni, 12 martie 2018, 02:50
2 MIN
 Movilă: Proiectul nostru de ţară trebuie să fie unirea cu Moldova de peste Prut

Unirea cu Republica Moldova trebuie să fie cel mai important proiect de ţară – acesta a fost mesajul lansat ieri de deputatul Petru Movilă. Parlamentarul ieşean al Mişcării Populare a adăugat că această idee trebuie să fie mult mai prezentă în temele de discuţie de pe ambele maluri ale Prutului, pentru ca „tot mai mulţi oameni să conştientizeze necesitatea reunificării“. 

El a amintit că Pactul Ribbentrop – Molotov, denunţat doar prin declaraţii politice, „continuă să producă efecte la Prut“. De altfel, preşedintele partidului anunţa, încă de la sfârşitul lunii ianuarie, că aleşii PMP vor promova în Parlament un proiect de lege privind denunţarea oficială a pactului încheiat cu 79 de ani în urmă între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică. Pe plan local, consilierii Mişcării Populare vor depune săptămâna aceasta un proiect de hotărâre pentru semnarea unei declaraţii simbolice de unire cu Republica Moldova.

Cititi si: Ce spune Meleșcanu despre declarația de unire adopată la Iași și în Basarabia

Dacă proiectul va fi agreat de consilierii locali ai celorlalte formaţiuni politice, Iaşul ar putea să devină prima localitate din România care semnează un document similar celor adoptate deja de 107 (până ieri) localităţi din stânga Prutului. „Ne dorim ca această declaraţie simbolică de unire să fie adoptată până pe 27 martie“, a declarat Petru Movilă. Pe 27 martie se vor împlini o sută de ani de la revenirea Basarabiei între graniţele României. Deputatul a anunţat, de asemenea, că partidul său pregăteşte un proiect de lege prin care românilor din alte ţări non-UE – Serbia, Ucraina, dar şi Kazahstan, unde trăieşte o importantă comunitate românească – să le fie înlesnit accesul pe piaţa muncii din România. 

Cititi si: Peste 100 de primari din Basarabia şi România au semnat la Iaşi o declaraţie de unire

Comentarii