Noul regim special de mers spre Aeroport: Condiţiile puse la dus şi la întors. Filtre de control în două locuri strategice

marți, 09 mai 2023, 01:50
5 MIN
 Noul regim special de mers spre Aeroport: Condiţiile puse la dus şi la întors. Filtre de control în două locuri strategice

Restricţiile au intrat în vigoare, permiţând accesul oricărei maşini în faţa terminalelor de pasageri. Cele două condiţii sunt: prezentarea unui bilet de avion şi întoacerea la filtrul de lângă Lacul Ciric în termen de 10 minute.

 

După alte câteva ore de amânări, restricţiile privind accesul spre terminalele de pasageri au intrat în vigoare luni după-amiază. Astfel, până pe 15 august, cu anumite condiţii, orice autovehicul va putea să urce Dealul Ciricului. Condiţia principală este ca în maşină să existe un bilet de avion: „autoturismele care transportă persoane care deţin un permis de călătorie (boarding pass) sau alte documente pentru dovada rezervării zborului au acces până la terminalele Aeroportului, dar nu pot staţiona, oprirea fiind permisă doar pentru lăsarea pasagerilor şi a bagajelor”.

În vreme ce autobuzul 50 a continuat și ieri să meargă mai mult gol, stațiile din zona parcărilor de la Ciric nu sunt amenajate cum ar trebui, iar autobuzul oprește în stradă. Între timp, lucrările de amenajare a accesului au început deja în fața terminalului T4 și urmează să se extindă după eliberarea parcării, peste două săptămâni.

Invers nu este posibil, precizează cei de la Primăria Iaşi, care spun că s-au consultat cu celelalte două părţi, Aeroportul Iaşi şi Consiliul Judeţean. Autoturismele obişnuite nu pot să meargă spre Aeroport să preia pasageri – care însă au la dispoziţie alte mijloace de transport cel puţin până la parcările din Baza Ciric: autobuze ale Companiei de Transport Public, taximetre şi de autoturisme de transport alternativ precum Uber şi Bolt, autocarele care transportă pasagerii din Republica Moldova etc.

Cât costă un loc de parcare

Restricţiile intrate în vigoare luni seară deschid în acelaşi timp parcările cu plată în spaţiile terasate de la Baza Ciric, care au deja bariere la intrare şi de unde au fost evacuate autovehiculele abandonate. Tarifele afişate sunt: 3 lei pe zi pentru maşinile mici şi 10 lei pentru autocare.

Toate locurile din parcarea din dreptul telescaunului sunt destinate locurilor de aşteptare pentru transportul în regim de taxi şi transportul alternativ (Uber şi Bolt). Primăria anunţă totodată că linia de transport CTP Aeroport – Baza Ciric va avea „frecvenţă crescută”, după ce, iniţial, fusese anunţat un autobuz la sfert de oră. Cât priveşte traseul 50, autobuzele vor circula permanent, deci şi noaptea, la interval de 30 de minute. Anunţul a fost făcut de CTP încă din weekend.

În fine, maşinile şcoală nu vor mai avea acces de la intersecţia şoseaua Ciric – strada Aurel Vlaicu (strada Ignat) până la intersecţia şoseaua Ciric – strada Moara de Vânt. Accesul către pensiunile de pe malul stâng al Lacului Ciric este nerestricţionat.

Două filtre pentru fiecare

Cei care merg spre aerogară vor trebui să treacă prin două filtre. Primul îi va aştepta la sensul giratoriu de pe Pod Ciric (Poliţia Locală Poliţia Rutieră, Direcţia Judeţeană de Pază şi Protecţie Iaşi). Cu excepţia taxiurilor şi microbuzelor/autobuzelor, posesorii autovehiculelor vor primi un bon care le permite 10 minute de acces la terminalele de pasageri, interval în care trebuie să lase pasagerii şi să se întoarcă. În zona terminalelor este amplasat un alt filtru de circulaţie (Secţia Regională de Poliţie Transporturi, Poliţia Locală).

Două filtre îi aşteaptă şi pe călătorii care aterizează la Iaşi, amplasate în aceleaşi locuri – în sensul giratoriu şi în zona terminalelor. Dacă pasagerii pot alege să fie aduşi la aeroport de maşinile prietenilor, rudelor etc., „preluarea pasagerilor din zona terminalelor de sosiri se face exclusiv cu autovehiculele CTP, taxi, Uber, Bolt şi alte forme de transport autorizate (autocare, microbuze)”, subliniază nota de informare primită de la Primărie.

Basarabenii sunt dublu încercaţi

În prima zi de restricţii, în incinta aerogării nu s-au văzut prea multe schimbări. Parcarea a rămas la fel de plină – iar estimarea conducerii Aeroportului este că locurile vor fi eliberate în decurs de două săptămâni. Totuşi, lunea nu este una din zilele aglomerate, vârfurile de sarcină fiind joia şi duminică la amiază, când prin porţile de îmbarcare/ sosire trec şi o mie de oameni pe oră.

De departe, calvarul cel mai chinuitor îl duc pasagerii nevoiţi să vină de peste Prut ca să ia avionul de la Iaşi. Mai multe curse au fost anulate în ultima vreme pe Aeroportul Internaţional Chiuşinău, astfel că oamenii trebuie să vină la Iaşi. Drumul şi trecerea graniţei adaugă mai multe ore celor trei recomandate de administraţia aerogării ieşene pentru prezenţa la check-in. L-am întrebat pe un cetăţean al Moldovei vecine care aştepta pe cineva lângă autoturismul său cât a durat până să treacă de Vama Sculeni. „Am stat binişor”, ne-a răspuns, „mai mult de două ore jumate”. Apoi s-a corectat: „Aproape patru ore am stat.”

Mijloacele de transport în comun – microbuze şi autobuze – au un culoar special la punctul vamal şi depăşesc coada de autoturisme. Chiar dacă la Albiţa controlul vamal este unul comun română-moldovean, la Sculeni nu a fost adoptată o asemenea măsură. 

Cititi si: Ziua restricţiilor spre Aeroport vine pe 8 mai, după ce Primăria a amânat cu o săptămână intrarea acestora în vigoare

Cititi si: Al doilea drum spre Aeroportul Iaşi, prin Rediu Aldei: care este stadiul proiectului? Bonus: drum cu patru benzi între Aroneanu şi Moara de Vânt

Cititi si: Un nou record de pasageri pe dealul Aeroportului, chiar înaintea închiderii drumului de acces. Ce detalii mai sunt de stabilit?

Comentarii