Nu s-a mai bucurat de heroina la preţ de chilipir: l-au săltat din gară la 5 dimineaţa

Judecătorii au fost însă mai miloşi faţă de situaţia familiei acestuia şi i-au scăzut din pedeapsă.

miercuri, 14 aprilie 2021, 01:50
2 MIN
 Nu s-a mai bucurat de heroina la preţ de chilipir: l-au săltat din gară la 5 dimineaţa

Un ieşean nu a mai apucat să se bucure de heroina abia cumpărată la un preţ bun. El a fost reţinut de poliţişti chiar de pe peronul gării, când abia coborâse din trenul ce îl aducea de la Bucureşti. Deşi a afirmat că îşi cumpărase heroina pentru consum propriu, Neculai Vintilă nu a reuşit să-i convingă pe anchetatori. El nu a fost trimis în judecată pentru deţinerea de droguri pentru consum, faptă pentru care pedeapsa este cuprinsă între 6 luni şi 3 ani de închisoare, ci pentru trafic de droguri de mare risc, în cazul cărei fapte pedeapsa poate urca până la 12 ani de închisoare.

În septembrie anul trecut, Vintilă a plecat la Bucureşti, de unde a cumpărat 20 de bile de drog, ce conţineau în total 1,05 grame de heroină. A luat trenul înapoi spre Iaşi în aceeaşi zi, având punguţele cu droguri ascunse în şoseta piciorului stâng. La 5.25 dimineaţa, bărbatul a ajuns la Iaşi. Doar că pe peron era deja aşteptat de poliţişti, care îi monitorizau mişcările, cunoscându-l ca având preocupări pe linia traficului de droguri. Luat la întrebări, el a răspuns că fusese în vizită la o cunoştinţă, în Vaslui.

Comportamentul agitat şi confuz al lui Vintilă i-a făcut pe poliţişti să insiste, conducându-l în secţia TF din incinta gării. La percheziţie, i-au găsit în portofel cele două bilete de tren pe relaţia Iaşi – Bucureşti şi retur, iar în şosetă cele 20 de doze de drog. Vintilă a spus că le cumpărase din Ferentari pentru consum propriu, arătând ca dovadă urmele de înţepături rămase pe braţe în urma administrării de heroină. Anchetatorii au apreciat că din cele 1,05 grame de heroină se puteau fabrica 53 de doze, prea multe pentru ca drogurile să folosească doar consumului propriu. De altfel, la domiciliul lui Vintilă a mai fost găsit un fragment de comprimat dintr-un alt drog, MDMA, comprimate de Clonazepam, Diazepam şi Quetiapină, medicamente folosite şi ca stupefiante, ca şi ustensile specifice consumului de cannabis, cu urme de drog.

În plus, Vintilă nu avea o ocupaţie din care să obţină veniturile necesare cumpărării de droguri, ceea ce sugera faptul că acesta face şi trafic. Depoziţiile martorilor care achiziţionseră de la el metadonă sau heroină aveau să confirme această ipoteză. Magistraţii Tribunalului au luat în calcul, în aprecierea sentinţei, faptul că inculpatul este toxicoman, deci este el însuşi o victimă, ca şi împrejurarea că Vintilă era asistentul personal al fratelui său cu handicap, părinţii fiind decedaţi. În plus, acesta îşi recunoscuse fapta şi colaborase cu anchetatorii. În această situaţie, judecătorii au dat o sentinţă redusă, scăzând din 5 ani, cât reprezintă pedeapsa minimă pentru traficul de droguri de mare risc, o treime. Pedeapsa finală a fost stabilită astfel la 3 ani şi 4 luni de închisoare. Sentinţa nu este încă definitivă, ieri având loc primul termen al judecăţii în faţa Curţii de Apel.

 

 

Comentarii