(Nu) Se există un asemenea partid!

luni, 19 iulie 2021, 11:39
1 MIN
 (Nu) Se există un asemenea partid!

Prima data când am auzit numele, am crezut că n-am auzit bine. Vorba aia, aşa ceva nu se există! Apoi, când s-a reluat ştirea pe Radio România Actualităţi, mi-am zis că e o glumă. N-are, dom’le, cum să existe aşa ceva! Cum să existe un asemenea partid, un partid cu un asemenea nume? Şi totuşi, există! 

Există un asemenea partid! În Bulgaria! Se numeşte Există un Asemenea Popor (EAP) şi a fost înfiinţat de cântăreţul şi moderatorul tv Slavi Trifonov! Dar ştirea n-a fost despre numele partidului, ci despre faptul că un asemenea partid nou înfiinţat cu un astfel de nume a ieşit pe locul doi la alegerile parlamentare de duminica trecută! Okay, asta era marţi, parcă, când am remarcat prima oară ştirea. Apoi, după ziua de joi, ce să vezi: un astfel de partid cu un asemenea nume chiar a câştigat alegerile(însă doar cu vreo 23- 24%)!

Dar orişicât: dăcât, cum ar veni. Acuma, prin presă circulă două traduceri ale bulversantului nume: Există un Asemenea Popor şi Există un Astfel de Popor… În ce mă priveşte, înclin să prefer prima variantă – parcă sună mai mişto, mai poetic, mai urmuzian, nu? Am căutat iniţial pe net să mă dumiresc, dar n-am găsit despre acest partid cu un asemenea nume decât că e „o nouă formaţiune, care se defineşte ca anti-elite şi anticorupţie denumită Există un Astfel de Popor (ITN)“ şi e „condusă de cântăreţul şi moderatorul de talkshowuri TV Slavi Trifonov, cunoscut pentru criticile sale vehemente împotriva guvernului“ (Digi 24). De pe RFI am aflat altă descriere, EAP (tot varianta Astfel) fiind numit „noul partid anti-sistem“,iar Trifonov ar fi „animator de televiziune“.

Între timp, dacă tot a câştigat alegerile (ce-i drept, a şi renunţat la formarea unui nou guvern – pare-se că nici un alt partid n-a dorit să colaboreze cu… un asemenea partid), am descoperit că EAP are de acum şi articol pe Wikipedia, articol care cam confirmă că Trifonov ăsta e mai trăznit decât Dan Diaconescu cu al său Partidul Poporului – Dan Diaconescu. Păi, cică partidul populist Există un Astfel de Popor (uneori tradus ca Există o Astfel de Naţiune (în bulgară, transliterat: Ima takăv narod) s-a autodescris ca „produs politic“, fiind denumit „după unul dintre albumele muzicale ale lui Slavi Trifonov“ Tare, nu? Dar mai mult; Trifonov ar fi încercat iniţial să înfiinţeze un partid sub numele de „Nu există un Astfel de Stat“ (în bulgară, transliterat: Nyama takava darzhava), doar că încercarea sa de-a înregistra un astfel de partid cu un asemenea nume a fost respinsă.

Dacă ţinem cont că partidul a fost înfiinţat în februarie 2020, am putea lesne spune că un asemenea partid o fi apărut el ca un „produs politic“, dar succesul la alegerile de duminica trecută mai mult ca sigur e în bună parte şi un produs al pandemiei. În fişa partidului de pe Wikipedia, la „Ideologie oficială“ găsim „populism, democraţie directă, anticorupţie, antielitism, pro-europenism“. Hai că-ncepe să-mi placă un astfel de partid, pentru că-mi place cum sună sintagma populism proeuropean – cred că-i unicul asemenea partid pe plan european (dar poate că nu, naiba mai ştie)! Evident, programul său politic e subţirel, articolul de pe ro.Wikipedia.org informându-ne că doreşte, printre altele, „reducerea numărului de parlamentari din Adunarea Naţională (de la 240 la 120)“ (ehei, unde-i transpunerea referendumului pentru reducerea numărului parlamentarilor români la 300??) şi „permiterea votului electronic la distanţă în alegeri şi punerea în aplicare a elementelor e-guvernării“.

Apropo de vot, însă, iarăşi o surpriză: EAP vrea vot obligatoriu! Sincer, acest obiectiv numai populist nu-mi pare. La fel ca şi proeuropenismul invocat, prezentat sub formularea „integrare sporită în Uniunea Europeană“!? Sporită!! Dar dacă ne reamintim de numele partidului – reiau varianta auzită la RRA, îmi place mai mult: Există un Asemenea Popor, pare plauzibil să există un asemenea partid care doreşte vot obligatoriu şi o integrare sporită în UE, nu? Altfel, na, parcă era nevoie de un astfel de partid deopotrivă dadaist şi nunuist, anti-asta şi – alta, pro-una şi –aia, iar recitind respectiv silabisind Ima takăv narod, nyama takava darzhava, parcă aş rosti o incantaţie, un descântec… În ce mă priveşte, am rămas cu o singură nedumerire: de ce nu s-o fi numit Există Acest Popor (cu subtextul: băi politicienilor corupţi, băi elite fandosite)? N-ar fi fost mai logic? Pe de alta, dacă nu se chema Există un Asemenea Popor, eu aş mai fi scris despre subiect? Nţ. Nu prea cred. Hai că e okay aşa.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

 
 

Comentarii