Număr record de proiecte PNRR la Tomeşti. Valoarea totală a acestora: 35 mil. euro

marți, 21 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Număr record de proiecte PNRR la Tomeşti. Valoarea totală a acestora: 35 mil. euro

Primăria comunei Tomeşti va implementa un număr record de proiecte europene prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În perioada 2023-2027, în Tomeşti se vor implementa proiecte în valoare totală de 35 milioane euro, 13 contracte de finanţare în valoare de 69,8 milioane de lei (aproape 14,2 milioane de euro) fiind deja semnate de autoritatea locală cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a anunţat Ştefan Timofte, primarul comunei Tomeşti. În total au fost depuse la finanţare 26 de proiecte, cu o valoare care atinge 150 milioane lei (31,3 milioane euro).

„Tomeştiul este în anul 2023 una dintre comunele cu cele mai multe proiecte europene depuse, şi cu siguranţă cei peste 35 milioane euro ce vor fi implementaţi în următorii ani reprezintă o sumă ce ar face mândră orice administraţie din România. Ne dorim ca prin aceste proiecte să realizăm o administraţie publică modernă, capabilă să faciliteze dezvoltarea socio-economică, prin intermediul unor servicii publice competitive, investiţii şi reglementări de calitate, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor Strategiei de Dezvoltare a Comunei Tomeşti.

Pentru a putea îndeplini acest rol, administraţia publică are nevoie de resurse umane competente şi bine gestionate, un management eficient şi transparent al utilizării resurselor, o structură instituţional-administrativă adecvată, precum şi de proceduri clare, simple şi predictibile de funcţionare, lucruri pe care le optimizăm in fiecare zi împreună cu angajaţii primăriei şi Consiliul Local Tomeşti care ne susţine necondiţionat”, a spus primarul Ştefan Timofte.

Astfel, cu ajutorul fondurilor obţinute se vor face lucrări de renovare energetică a clădirilor rezidenţiale, cât şi a şcolilor (Şcoala D.D. Pătrăşcanu, şcoala Sat Goruni), se va cumpăra un microbuz electric, cât şi un sistem de supraveghere video pentru cetăţenii Tomeştiului. Mai mult de atât, autorităţile locale vor să realizeze un sistem GIS (Sistem Informaţional Geografic).

Mai exact, obiectivul investiţiei este de a actualiza Planul Urbanistic General şi de a transpune în format GIS documentaţiile pentru a îmbunătăţi cadrul de planificare teritorială prin documente şi proceduri simplificate şi digitalizate de amenajare a teritoriului, pentru un acces sporit şi transparent la documentele de planificare spaţială şi teritorială.

La nivelul Tomeştiului se va dezvolta şi sistemul de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente. Practic, investiţia presupune utilizarea soluţiilor verzi şi digitale în comună prin realizarea unei platforme de administrare inteligentă la nivel local, a unor staţii pentru transportul în comun dotate cu senzori şi Wifi, stâlpi de iluminat şi bănci inteligente.

Însă se va moderniza în comună şi sistemul de iluminat public, cu scopul de a scădea consumul de energie electrică în sectorul iluminatului public prin utilizarea de lămpi led cu telegestiune şi scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Alte investiţii vizează înfiinţarea unui centru de colectare a deşeurilor şi, nu în ultimul rând, construirea unor capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile de energie pentru consum propriu în comună. Totodată, se va construi un sediu pentru primărie, dar şi o casă de cultură.

Un alt proiect ambiţios al primarului comunei Tomeşti Ştefan Timofte constă în construirea şi dotarea creşei din Chicerea, cât şi reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere. Se va extinde totodată sistemul de canalizare pe străzile Plopului, Antreprenorilor şi Tineretului şi se vor construi podeţe în localităţile Tomeşti, Chicerea şi Vlădiceni, urmând ca în comuna Tomeşti să se extindă şi sistemul de alimentare şi canalizare.

Comentarii