Numărul deceselor zilnice cauzate de cancer s-ar fi dublat sau chiar triplat în timpul pandemiei

joi, 11 iunie 2020, 16:12
1 MIN
 Numărul deceselor zilnice cauzate de cancer s-ar fi dublat sau chiar triplat în timpul pandemiei

Bolnavii de cancer nu au acces la diagnostic şi tratament în această perioadă, fiind "victime colaterale" în lupta cu COVID-19, atrag atenţia reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociaţie care reprezintă bolnavii de cancer din România, într-o scrisoare deschisă. Din cauza lipsei de acces la tratament, "afecţiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile, au avansat din stadii incipiente în stadii terminale", afirmă reprezentanţii FABC.

Cancerul este a doua cauză de mortalitate în România, după bolile cardiovasculare, şi are o medie de 142 de decese pe zi în ţara noastră, conform datelor oficiale Globocan.

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer susţin că această cifra "s-a dublat sau triplat" în ultimele luni. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a ajuns la această concluzie după ce a făcut o paralelă cu un studiu realizat în Marea Britanie, ce arată că numărul deceselor la pacienţii oncologici a explodat în perioada pandemiei, în condiţii similare cu ţara noastră – acces restrâns sau întârziat la tratament pentru aceşti pacienţi – a explicat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, pentru HotNews.ro.

"Un pacient care stă o lună-două fără tratament sau i se întârzie chimioterapia sau radioterapia sau operaţia, peste o lună poate să aibă metastaze", a mai declarat Cezar Irimia, pentru HotNews.ro.

"Cine raspunde pentru aceste decese evitabile?", se întreabă reprezentanţii bolnavilor de cancer, care lansează un apel către autorităţi: "Opriţi acest genocid şi deschideţi spitalele până nu este prea târziu!"

Citeste materialul integral pe hotnews.ro

 

 

 

Comentarii