Numărul pacienţilor care vin la IRO Iași se apropie de vremurile dinaintea pandemiei

marți, 18 mai 2021, 19:10
2 MIN
 Numărul pacienţilor care vin la IRO Iași se apropie de vremurile dinaintea pandemiei

Dacă în unele spitale COVID, cum ar fi Spitalul de Boli infecţioase sau Spitalul de Pneumoftiziologie, scăderea numărului de cazuri a creat premizele redeschiderii unor secţii destinate bolnavilor de alte patologii, la Institutul Regional de Oncologie, unitate non-covid, regulile la accesul la serviciile medicale au rămas aceleaşi.

Conducerea unităţii a declarat că, în schimb, în ultima perioadă, numărul pacienţilor prezentaţi la spital a crescut, comparativ cu perioada când rata de incidenţă era de peste 3 la mia de locuitori. „În ultima perioadă, acest lucru însemnând două-trei luni, la IRO a crescut adresabilitatea. Deocamdată, nu am luat măsuri pentru relaxare, pentru că toate serviciile medicale se desfăşoară în interior şi trebuie respectate aceleaşi reguli. Dar pacienţii noştri au început să se obişnuiască cu programul zilnic, fragmentat în două părţi. Nu este o adresabilitate ca acum doi sau trei ani în urmă. O parte dintre servicii încercăm să le acordăm în continuare online. Am încercat să mutăm cât mai multe servicii spre partea de ambulatoriu, pentru că acolo avem mai multe spaţii şi program după amiză. În spital, la internare continuă, încă mai avem zone tampon şi încercăm să păstrăm o distanţare a pacienţilor, pentru că, deşi sunt mai rare cazurile, tot mai apare câte o persoană care, chiar dacă a fost testată la internare negativ, după câteva zile se pozitivează.”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Institutul este una dintre unităţile sanitare care, prin capacitatea de testare PCR, a intrat încă de la început în lupta împotriva pandemiei. IRO testează atât pacienţii proprii, cât şi persoane fizice care doresc contra cost să afle dacă au sau nu infecţia cu SARS COV 2. Constatările de la laboratorul PCR sunt îmbucurătoare în ultima vreme. “Sunt însă cazuri foarte rare. Vreau să vă spun cu bucurie că vineri şi sâmbătă, atât la pacienţi, cât şi la testele solicitate cu plată, nu am avut niciun caz pozitiv. Chiar vineri am avut 158 de teste PCR pentru pacienţi, dar şi pentru persoane care au dorit testarea contra cost, şi nu a fost niciun caz pozitiv. Acest lucru este nemapomenit după atâta timp”, a adăugat Mirela Grosu. 

Comentarii