O carte foarte importantă pentru biologi, unică în Europa

vineri, 08 decembrie 2017, 02:50
2 MIN
 O carte foarte importantă pentru biologi, unică în Europa

„Ghidul pentru identificarea păsărilor“, lansat mâine la Grădina Botanică Iaşi. Cartea a fost declarată „cel mai bogat şi cuprinzător ghid de identificare a păsărilor“ de cunoscuta publicaţie „The Times“.

Societatea Ornitologică din România lansează la Iaşi cea mai importantă carte pentru biologii români din anul 2017. „Ghidul pentru identificarea păsărilor“ este un volum care conţine toate speciile de păsări din Europa, nordul Africii şi o parte din Orientul Mijlociu, descriind în detaliu fiecare specie în parte, având hărţi de distribuţie şi ilustraţii care, spun cei de la societate, sunt de o calitate care nu mai poate fi găsită în niciun alt ghid din Europa. De altfel, cartea a fost declarată şi „cel mai bogat şi cuprinzător ghid de identificare a păsărilor“ de către cunoscuta publicaţie „The Times“ şi se află la a doua ediţie internaţională.

Lucrarea a fost tradusă de dr. Emanuel Ştefan Baltaf, cercetător de la Universitatea „Al.I. Cuza“, consultant ştiinţific fiind biologul Sebastian Bulgariu, Alida Barbu oferind corectura de specialitate. Toţi trei vor fi prezenţi la lansarea de mâine, de la ora 12, la Grădina Botanică, în Serele Noi. „A fost foarte greu, pentru că textul din limba română trebuia să se încadreze în aceleaşi dimensiuni ca şi cel de la versiunea suedeză. Nu aveam un font care să suporte diacriticele din română, nu avem cuvinte în vocabularul uzual care să traducă toate nuanţele de culoare, aşa că am apelat la tratate de pictură“, a explicat Emanuel Baltag.

După lansarea cărţii, ornitologii îi invită pe cei mici şi mari la Atelierul de Hrănitori, eveniment în cadrul căruia copiii şi adulţii pot învăţa cum să îşi confecţioneze hrănitorile de păsări pe timp de iarnă.

Comentarii