O fi bună retrogradarea

marți, 23 iunie 2020, 01:43
4 MIN
 O fi bună retrogradarea

 

Curentul nociv din Copou lansat nu de mult de managerul Adrian Ambrosie nu merită să fie însușit de echipa care se află la trei puncte de locul salvării

 

 

 

În urmă cu ceva timp, fostul preşedinte al Politehnicii, Adrian Ambrosie, care şi-a păstrat privilegiile financiare incredibile, deşi nu face nimic la clubul unde ocupă  funcţia artificială de  manager, a fost auzit de mai multe surse spunând că o eventuală retrogradare a echipei în Liga a II-a ar avea o importantă parte pozitivă: clubul ar putea fi finanţat integral de Primărie. Luată în derâdere de puţinii oameni cu picioarele pe pământ din Copou, afirmaţia a dat idei, cei obişnuiţi să primească bani frumuşei pentru a tăia frunze la câini fiind tentaţi de varianta de a avea garantate sinecurile.

Coincidenţă, Poli s-a prăbuşit după restartul Ligii I de fotbal, iar retrogradarea bate insistent la uşă după trei eşecuri consecutive. Eşecuri generate, în principal, de o evoluţie sub aşteptări a echipei pregătite de Mircea Rednic, care a pierdut mult mai mult ritm decât adversarele după întreruperea sezonului, de gafe individuale incredibile (Târnovanu şi Klimavicius au semnat, practic, ultimele două eşecuri) şi de ghinion. Dacă la Viitorul o eventuală remiză ar fi putut fi considerată norocoasă, cu Academica, Iaşi merita victoria, iar cu Voluntari – un egal. Rămânând la ultimul meci, 0-1, în Ilfov, trebuie punctat că urcarea lui Grădinaru la mijloc a adus un plus de forţă într-o linie mediană lipsită de vigoare ofensivă în primele meciuri,  echipa  şi-a creat foarte multe ocazii clare de gol (şase!), iar în actul al doilea  a avut, în sfârşit, superioritate fizică. Disputa cu Voluntari a adus însă şi câteva confirmări negative: jucătorii under 21 ce aparțin de FCSB, Şerban şi Horşia, fac figuraţie în continuare, Cabral şi Klimavicius continuă să dezamăgească, Omoh joacă mai mult pentru el, iar  lui Platini parcă nu-i pasă.

La ora actuală, chiar dacă de locurile retrogradante se poate scăpa într-o singură etapă, situaţia este critică în Copou, acolo unde există multe tabere (în lot sunt fricţiuni, iar la vârf Ambrosie continuă să facă singurul lucru pe care îl ştie…) şi se vorbeşte pe multe voci până şi în spaţiul public. Un singur exemplu: la puţine momente după ce Rednic a afirmat că nu trebuia dat penalty Voluntariului, clubul a postat pe site că „intervenţia la penalty a fost gratuită, faza nefiind periculoasă”. Nu numai la ieşiri publice Poli suferă puternic (citatele preşedintelui Paraschiv cadrează ca nuca în perete cu greşelile gramaticale, limbajul de lemn, maimuţărelile, bâlbele ori unele postări care par scrise de copii de grădiniţă), ci şi la devotament ori unitate de grup. În plus, campaniile greşite de transfer, pe care le-am tot semnalat, sunt decontate acum din plin.

În acest context, există o singură soluţie pentru ca Iaşi să nu mai trăiască ruşinea de a fi în clasament sub o comună precum Clinceni ori a ajunge în Liga a II-a, de unde este foarte greu să se promoveze: eliminarea subiectivismelor (Rednic a făcut primul pas, prin lăsarea acasă a dezolantului Habibou, pus pe făraş), izolarea merelor stricate şi eliminarea lor, curmarea din faşă a ideilor deplasate, strângerea rândurilor şi injectarea unei supradoze de orgoliu, care să genereze o altă atitudine, mult mai agresivă, în jocuri. Iar dacă multora le pasă mai puţin de echipa la care joacă, măcar la banii pe care-i pot câştiga (primele sunt frumuşele), la orgoliul propriu şi la viitor (una e să joci în Liga I sau să pleci de la o echipă care s-a menţinut în elită şi alta e să ai în CV o retrogradare) ar trebui să se gândească. Din păcate, doar doi oameni pot da tonul renaşterii Politehnicii, Rednic şi Paraschiv. Vor reuşi? (Ovidiu MINEA)

 

Poli-catalog

 

Rusu (5) – nu a avut probleme.

Cabral (4) – nici din aut nu e în stare să dea mingea precis!

Klimavicius (3) – a provocat aiurea penaltiul decisiv.

Frăsinescu (5) – cel mai bun fundaş.

Şerban (4,5) – continuă jocul cenuşiu.

Horşia (4) – de nerecunoscut după restart.

Breeveld (4,5) – şters.

Passaglia (4,5) – nimic important.

Grădinaru (5) – a avut câteva acţiuni.

Omoh (5) – sclipiri individuale, imprecis la finalizare.

Luckassen (4,5) – zbateri inutile.

Platini (4,5) – capricios.

Cristea (5) – intrat în ultimele 19 minute, a fost la un pas de gol, bara opunându-se în minutul 86.

Popadiuc şi De Iriondo au intrat în minutul 78.

 

 

Comentarii