OFICIAL: Pr. Gherasim, plângeri împotriva părintelui Calistrat la Mitropolie: îngroaşă dosarul de la Exarhatul mănăstiresc peste care deja se pune praful

vineri, 25 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 OFICIAL: Pr. Gherasim, plângeri împotriva părintelui Calistrat la Mitropolie: îngroaşă dosarul de la Exarhatul mănăstiresc peste care deja se pune praful

Au început să apară şi primele reacţii după noile dezvăluiri ale „Ziarului de Iaşi” în cazul părintelui Calistrat Chifan. Conform informaţiilor noastre, ieri dimineaţă, călugărul Gherasim, care l-a acuzat pe pr. Calistrat de faptul că l-a bătut de două ori, a depus o plângere la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Plângerea respectivă conţine o mărturie scrisă a celor descrise şi de publicaţia noastră în ediţia de ieri, trei filmări cu acesta povestind toată experienţa sa la Mănăstirea Vlădiceni în perioada 2016 – 2020, cât şi cele trei episoade de violenţă de care îl acuză pe pr. Calistrat. Înregistrările au luat direct calea Exarhatului mănăstiresc, acelaşi care nu a anunţat în mod public niciun progres în ancheta începută în urmă cu două săptămâni împotriva pr. Calistrat, după ce au apărut în spaţiul public înregistrările cu acesta lovind o femeie în curtea mănăstirii.

Noile probe au fost anexate deja dosarului de cercetare, însă „Ziarul de Iaşi” poate confirma că până în acest moment nu a fost audiată niciuna dintre părţi, ci au fost purtate doar discuţii informale, în timp ce în cazul pr. Ionuţ Hrisostom Turtoi, „părintele care îmbrăţişează”, nu a fost începută o anchetă oficială, aşteptându-se filmările realizate de către cele două victime ale pr. Calistrat.

Din informaţiile noastre, pr. Gherasim intenţionează să lanseze şi un drept la replică presei în perioada următoare, simţindu-se vizat direct de o serie de acuzaţii nefondate publicate în mass-media, cât şi de unele declaraţii publice ale membrilor clerului. „Sunt supărat că am fost acuzat pe nedrept de cei pe care i-aţi intervievat, iar sugestia că ar fi vorba despre o răzbunare este tendenţioasă şi arată cât de puţin se doreşte apărarea celor nedreptăţiţi”, a spus pr. Gherasim, printr-un intermediar, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Istoricul „cazului Calistrat”, în aşteptarea unei decizii a Mitropoliei

Reamintim faptul că au trecut aproape două săptămâni de la momentul în care au apărut primele imagini cu pr. Calistrat lovindu-le pe cele două enoriaşe în curtea interioară a Mănăstirii Vlădiceni. A urmat o întreagă tentativă publică de a muta responsabilitatea de pe umerii preotului către cele două enoriaşe, pe care pr. Calistrat le-a acuzat că sunt „măciuci nemăritate” care vor „să facă ce vor ele în mănăstire la noi”.

Ulterior, cele două victime au pus la dispoziţie imagini în care se pot observa unele practici ce pot fi interpretate ca fiind indecente în faţa altarului paraclisului din incinta Mănăstirii Vlădiceni. Pr. Ionuţ Hrisostom Turtoi apare îmbrăţişând foarte afectuos o tânără enoriaşă, cât şi o fetiţă de cel mult cinci ani. Într-o mărturie publicată de „Ziarul de Iaşi”, o tânără de 31 de ani ne-a declarat şi cum are loc spovedania la „călugărul care îmbrăţişează”: „Mă punea să repet că sunt proastă, că el e Dumnezeu, că o să mor. M-a lovit peste cap”. 

Cititi si: Noi acuzaţii de violenţă la adresa pr. Calistrat: ar fi bătut în două rânduri un alt călugăr. „Loviturile pe care le-am primit au fost zdrobitoare

Comentarii