Oficiul de Cadastru şi o firmă de lichidare s-au judecat doi ani pentru o taxă de 100 de lei

joi, 25 februarie 2021, 02:58
2 MIN
 Oficiul de Cadastru şi o firmă de lichidare s-au judecat doi ani pentru o taxă de 100 de lei

Timp de trei ani, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară s-a judecat cu o firmă de reorganizare-lichidare pentru o sumă insignifiantă. Motivul procesului a fost pretinderea de către OCPI a unui tarif de 100 de lei pentru furnizarea unor date referitoare la o firmă aflată în insolvenţă. Lichidatorul a considerat că informaţiile ar fi trebuit furnizate gratuit.

În mai 2018, Tribunalul a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă şi intrarea în faliment a SC Diamar Business SRL, o societate din Valea Ursului, specializată în comerţul cu amănuntul. De la înfiinţarea sa în 2012, societatea înregistrase constant datorii, având profit doar în 2014 şi 2016. Tribunalul a numit pe BB&A Insolvezpraxis IPURL ca lichidator judiciar al Diamar. BB&A Insolvezpraxis a solicitat în mai 2018 OCPI să-i comunice dacă Diamar SRL figura în evidenţe cu bunuri imobile. OCPI nu a răspuns. Societatea de insolvenţă a revenit în noiembrie, ataşând solicitării şi dovada achitării unui tarif de 100 de lei. După două săptămâni, lichidatorul s-a adresat Judecătoriei, solicitând ca magistraţii să oblige OCPI la returnarea banilor, în baza Codului Civil, care prevede că "cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire".

Argumentul adus de BB&A Insolvenzpraxis a fost acela că administratorul judiciar al unei firme are dreptul să primească relaţii privind bunurile patrimoniale, fără ca instituţiile publice care deţin aceste date să perceapă taxe, onorarii sau comisioane. În replică, OCPI a invocat că lichidatorul va include costul obţinerii informaţiilor în cheltuielile de procedură din decontul din dosarul de faliment, deci va primi oricum banii înapoi din bugetul statului. În plus, OCPI nu ar putea fi obligată să ofere gratuit informaţii de pe urma cărora beneficiarul va obţine un venit. "Prestarea serviciului solicitat presupune acţiuni care necesită timp, atenţie şi un volum de muncă din partea angajaţilor, iar rezultatul activităţii îi profită reclamantei prin identificarea imobilelor existente în patrimoniul debitorului", a argumentat OCPI.

Magistraţii Judecătoriei au analizat argumentele celor două părţi inclusiv din punctul de vedere semantic, în dispozitivul sentinţei date fiind invocate inclusiv definiţiile din Dicţionarul Explicativ al limbii române ale noţiunilor de "taxă" sau "tarif", pe lângă cele din diverse legi. În final, judecătorii au apreciat că BB&A Insolvenzpraxis are dreptate şi au obligat OCPI să returneze suta de lei. În plus, instituţia a fost obligată şi la plata a 250 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentinţa a rămas aceeaşi şi după apelul făcut de OCPI pe lângă Tribunal. Ultima cale de atac posibilă, recursul, a fost respinsă ieri de magistraţii Curţii de Apel.

Comentarii